sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древните чудеса на Рим

Древните чудеса на Рим

Римският колизеум

Римляните твърдят, че животът е кратък, но в Рим човек се чувства така, все едно ще живее вечно. Може би затова Рим е известен като Вечният град. Той съдържа чудесата от историята на цяла една величествена епоха.

Колизеумът в Рим е най-необикновеният паметник във вечния град. Освен огромните му размери, структура и издържливост, той е известен и с историята си – тук са се срещали за смъртоносните си битки гладиаторите, а осъдените на неравна битка се борели с гладни лъвове.

Колизеумът се използвал първоначално за провеждане на стодневни игри, а след падането на империята през шести век той бил напълно изоставен. През средните векове той служил за крепост, бил повреден от земетресения нееднократно, от него откъртвали мрамор като от кариера...

Палатинът е нещо като древната версия на Бевърли Хилс – там са живеели само най-богатите римляни. На това място Ромул основал Рим през 753 година преди новата ера.

Богатите римляни можели да се похвалят, че живеят до огромната частна резиденция на императора, която била известна като Домус Аугустиана.

Пантеонът в Рим

Друго чудо е пантеонът в Рим. Той е един от главните претенденти за званието най-красива сграда в древния Рим. До петнадесети век той се е смятал за най-големия купол в света. През специален прозорец в купола хората и боговете се свързвали.

В базиликата Сан-Клементе се крие древноримският храм на Митра, който бил издигнат в култ от римските войници. Според митологията Митра, млад красив бог, трябвало да убие див бик в чест на Слънцето.

Когато той убил бика, кръвта му дала живот на растенията. Култът към Митра не бил зловещ, но храмовете му винаги били мрачни и изпълнени с тайни ритуали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
123
123
15.04.2013 20:34
Не. Не е бил.
0
0
magdalena
magdalena
14.04.2012 14:41
защо все пишете за рим нима истанбул не е бил по красив и могъщ град
0
3
Краси
Краси
02.09.2011 12:50
Да са живи и здрави потомците на робите, които са изградили Древния Рим и красотите, които са останали и до днес. Ако поживеете малко повече в Рим, но и не само там, а по цяла Италия, ще се убедите, че времето е спряло за всички италианци, спряло е тяхното развитие. Живеят и мислят така сякаш са вечни т.с. безсмъртни.
3
0