sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Съкровищата на фараоните

Съкровищата на фараоните

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Съкровищата на фараоните

Когато Хауърд Картър е открил гробницата на Тутанкамон в египетската Долина на кралете през 1922 година, той бил потресен от великолепието на артефактите, които младият фараон трябвало да вземе със себе си в задгробния си живот.

Освен погребална стая, в гробницата имало стая със съкровища с такова огромно количество скъпоценности и артефакти, че на Картър му отнело десет години, за да ги класифицира и да създаде пълен каталог на всичко открито.

Но след като в края на деветнадесети век са били откривани гробници на известни фараони, стаите им, които трябвало да бъдат пълни със съкровища, се оказвали празни.

Общоизвестен факт е, че в продължение на много векове гробниците са били разграбвани от иманяри. Понякога тези разграбвания надхвърляли мащаба на дребните мошеници.

Съкровищата на фараоните

Къде са изчезнали богатствата на фараоните, погребани в Долината на кралете? Има хипотеза, че съкровищата са били иззети от църковни служители, които са правели препогребвания в Долината на кралете в период на началото на двадесетата египетска династия през 425 година преди новата ера.

Фараоните нямали нищо против да погребат наново великолепието на предците си, затова най-вероятно повторните погребения са ставали с тяхно разрешение.

Един от управниците на Египет, Херихор, е бил в центъра на общественото внимание. Той е бил високопоставен чиновник по време на управлението на Рамсез Единадесети.

След като Рамзес умира, Херихор узурпира трона, като споделя египетското кралство с брат си Пианх. Херихор се самоиздига в длъжност отговорник за препрогребванията в Долината на кралете.

По този начин, сдобивайки се с такава стратегическа длъжност, Херихор си осигурил широки възможности за кражба от особено голям мащаб. Неговият гроб не е открит и до днес. Ако това стане някога, вероятно на бял свят ще излязат откраднатите съкровища на фараоните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 9
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати