sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Най-големите лъжи в историята

Най-големите лъжи в историята

Най-големите лъжи в историята

Троянският кон

Ако се приеме, че в любовта и на война, всичко е позволено, тогава тази лъжа може да бъде простена. Когато троянецът Парис избягал с Елена – жената на царя на Спарта, започнала война. Тя бушувала цели 10 години, докато троянците повярвали, че са победили гърците.

Но гърците им подготвили една хитрина. Направили огромен дървен кон, в който се скрили гръцки войници. След като убедили троянците, че това е дар на помирение, те вкарали статуята в укрепения град. През нощта гръцките войници излезли от статуята, атакували и победили врага си.

Фалшификатите на Ван Меегерен

Тази лъжа е класически сценарий, за това, как да се угоди на критиците. Този човек бил художник, но се чувствал недооценен. Решил, че може да направи номер, за да го признаят експертите за гений.

В началото на двадесети век учените спорили за това, действително ли серията работи с изображения на библейски сцени, е била нарисувана от великия художник Ян Вермеер.

Ван Меегерен веднага исползвал тази възможност и се заел за работа, фалшифицирайки една от спорните картини с името "Ученици в Емаус".

С изключително внимание към детайлите, той фалшифицирал пукнатини и искусно състарил творбата си. Преднамерено търсил потвърждение от предубедените критици, на които им се искало да вярват, че картините са нарисувани от Вермеер.

Това сработило и експертите високо оценили картинате, признавайки ги за оригинали, а ван Меегерен, междувременно започнал да продава все повече фалшификати. Алчността взела връх над желанието му за признание и той не се разкривал.

Но допуснал сериозна грешка – продал една от картините си на виден член на нацистката партия в Германия. След войната съюзниците го обявили за заговорник, който продава националното богатство на врага. За да избегне затвора, решил да признае, че картината е фалшива. За да докаже на властите, че не е продал национално богатство, а прост фалшификат, художникът направил още едно копие в тяхно присъствие. Така намалил присъдата си на една година, но няколко месеца по-късно починал от сърдечен пристъп.

Лъже-Анастасия

С натиска на революцията болшевиките слагат край на руското царско семейство Романови – царя Николай, съпругата му, сина и четирите дъщери. Децата са погубени, за да не може в бъдеще, никой от наследниците да не възроди обществена подкрепа и да претендира за властта.

Скоро се разпространили слухове, че някои от семейството са се спасили и са избягали. Както се и очаквало, не закъсняла и появата на един от членовете на царското семейство. Анна Андерсон била най-известна от всички лъже-Анастасии.

През 1920 г., след като била хоспитализирана след опит за самоубийство, когато се събудила, тя обявила, че е най-малката княгиня на царското семейство – Анастасия.

Тя изпъквала сред останалите самозванки с това, че действително много приличала на Анастасия и знаела много подробности за семейството и придворния живот.

Много малко от близките и познатите на истинската Анастасия й повярвали и за повечето си останала още една самозванка. Но това не спряло Андерсон да продължава да се представя като княгинята. В крайна сметка се оплела по време на съдебните процеси, продължили десетилетия, но до смъртта си твърдяла, че тя е Анастасия.

През 2009 година специалисти при откриването на гроба на царското семейство са направили ДНК тест, който е доказал, че през цялото време Андерсон е лъгала. Било потвърдено и че останките на всички членове на семейството са в гроба и никой не е успял да се спаси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 9
4 6
3 6
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Спиро Хета
Спиро Хета
17.02.2015 10:08
Нещо по-вече! Българите сме извънземна цивилизация, дошла на земята, да даде благоденствие на света. Но първо трябва да оправим собствената си държава и тогава другите. Ще стане. В близките 1-2 милиона години ще се оправим ние , после другите.Ха-ха. Дрън ,дрън.До кога ще избиваме своите комплекси. Ние сме това , което сме . Нито по-прости от другите, нито по-умни.Защо трябва да избиваме комплекси,че сме на последно място в момента сред "по-белите" държави като се изкарваме, че сме основоположници на човешката цивилизация и други глупости.Още по-вече, че и за прабългарите има спорове, кога , къде и от кого са произлезли. Има теории, че сме наследници на хетите, които са воювали с Рамзес Втори, но това е само теория. Няма смисъл да помпаме самочувствието си с измислени теории за произхода си. Това е заравяне на главата в пясъка. по добре да обърнем внимание на сегашните си проблеми, а те са много. Първият е, че може би до 50 години, такива хора като българите може би ще са супермалцинство и отживяваща народност . Отворете си малко очите бе, хора.
25
16
Еегени
Еегени
26.10.2015 22:39
Който има комплекси да си ги избива!Прочети някоя книга може да научиш нещо!
4
7
Вяра
Вяра
20.10.2014 22:20
Съгласна съм с коментара от Венцислав, понякога това което ни се вижда най-налудничаво се оказва истина. И това не го казвам само защото съм българка, но е факт, че останалите държави са направили всичко възможно да ни е*ат майката пишейки лъжлива история. Един от тези факти е Македония, поредната открадната земя на България! Представете си нашата държава каква заплаха е била за другите за да се обединят срещу нас така свирепо! И представете си колко много е скрито от нас...
18
27
Ния
Ния
19.04.2014 14:11
Да яни. Вярно е, но съм съгласна повече с Венцислав Динев.
7
2
яни
яни
13.11.2013 00:01
Може би само хипотези и все пак са били велика империя хилидолетия преди нас тук.
7
5
Венцислав Динев
Венцислав Динев
12.11.2013 23:11
Египетската цивилизация е създадена от българите. Колкото странно и невероятно да се вижда това на мнозина. От балканския полуостров тръгва културата, писмеността, религията на древен Египет. Древно египетската йероглифика все още не е разчетена. Това е една от големите лъжи в историята. Когато наистина се разчете ще излязат съвсем други неща. Няма нито египетски богове с такива имена, нито фараони с такива имена...
17
31