sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Най-важните изобретения на древните китайци

Най-важните изобретения на древните китайци

Най-важните изобретения на древните китайци

Древните китайци са изобретили барута. Според легендата те го открили случайно, докато се опитвали да изобретят смес, която да удължи човешкия живот. По ирония на съдбата тя отнема живот. Първите писмени описания на барута са от 1044 година. Заедно с барута били изобретени и фойерверките.

На древните китайци дължим и компаса. Първоначално компасът бил изобретен, за да показва къде е юг, посоката, която според древните китайци е била най-важната. Първите компаси са били създадени през четвърти век преди новата ера и са били направени от магнит.

Хартията също е изобретена в древен Китай. Не е ясно кой е решил да пренася мислите си върху хартия – древните жители на Шумер, Месопотамия или Египет.

Но първите езици са се появили преди пет хиляди години. Когато езиците се развили, хората започнали да пишат върху глинени плочи, бамбук и папирус.

Най-важните изобретения на древните китайци

Ситуацията претърпяла коренна промяна, след като китаецът Цай Лун изобретил прототипа на съвременната хартия. Дотогава китайците пишели върху тънки ленти бамбук и коприна, но през 105 година преди новата ера той създал смес от дървени влакна и вода, която след това пресовал с тъкан.

Ръчната количка също е изобретение на китайците. Генеръл Юго Лианг, който живял по време на династияна Хан, измислил към кошниците да се закрепя колело, за да се пренася повече товар. Тази ръчна количка била без дръжки.

На древните китайци дължим и сеизмографа. Те не можели да отчетат силата на земетресенията, както го прави скалата на Рихтер, но успели да изобретят първия в света детектор за земетресения.

Придворният астроном Чанг Хенг, живял по време на династията Хан, не само изобретил сеизмографа в началото на втория век от новата ера, но и го направил много красив.

Неговото творение представлявало бронзов съд с девет изобразени дракони. Те били на равно разстояние един от друг, а под всеки дракон имало жаба с отворена уста.

В съда имало махало, което висяло неподвижно, докато не било задвижвано от земетресение. Тогава вътрешни лостове провокирали падане на топче в устите на един от драконите, което посочвало къде е посоката на земетресението. Топчето попадало в устата на жабата под дракона. Този сеизмограф се използвал над 1500 години.

Хвърчилото също е изобретено в древен Китай. Китайците създали приличащо на птица съоръжение, което летяло, когато имало вятър. Хвърчилата се използвали за ловене на риба и за разпространяване на листовки.

На китайците дължим и коприната. Монголците, византийците, гърците и римляните страдали от изобретения от китайците барут. Но с помощта на коприната китайците успели да внесат мир между културите. Дори бил създаден Пътят на Коприната – от Китай до Средиземноморието, Африка, Близкия Изток и Европа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати