Френски парфюм в манастирски стени откриха в Созопол

парфюми

Археолози откриха стъкленици с френски парфюм в стените на открития неотдавна средновековен манастир "Свети Апостоли" в Созопол.

Парфюмът е открит на нос Созопол, където течаха археологически разкопки върху намиращите се там останки от крепостта на феодалния управител на града Каструм Домини и средновековния манастир "Св. Апостоли".

Смята се, че манастирът е основан от апостол Андрей Първозваний. Той слязъл от кораб, идващ от Константинопол точно на това място, където след това започнал първите проповеди на християнската вяра.

По време на разкопките археолозите разкриха църквата на манастира, която е дълга 20 метра и 20 см. и широка 11 метра. С тези размери тя е най-голямата църква от Средновековните, построени и открити досега на територията на цялото Южно Черноморие, разкри директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Руини в Созопол

В оцелелите стени на църквата са намерени две зазидани в по-късни времена стъкленици. След като стъклениците били извадени от стените и измити, археолози разчели надпис на една от тях "Le Bon", Paris - 1882.

"Справката в интернет показа, че се касае за изключително скъп парфюм. По онова време е бил хит. Пълна загадка е как този скъп парфюм е попаднал в Созопол и защо стъклениците са били зазидани в стените на манастира.

Някоя созополска кокона вероятно по този странен начин е направила поклон пред Бог, лишавайки се от най-скъпото си", предполага проф. Димитров.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Емануела
Емануела
08.02.2013 11:02
Аз предполагам, че парфюмите са зазидани в знак на покаяние на някоя новодошла монахиня в манастира.
А може и за наказание - да са хванали монахиня със "земно благо " и то скъпо....
Ами аз не съм археолог и историк, но смятам,че предположенията ми са по-вероятни, отколкото на г-н Димитров.
Нищо лично, срещу него - просто така се връзва по- реално :-)
0
0
Учуден
Учуден
27.10.2012 07:40
Е как "на открития неотдавна средновековен манастир", а се оказва, че парфюмът е вграден през или след 1882 г? Смешковци! А на чичко Божидар предположението за коконата-зидарка е най-добрия показател за умствения му багаж - как бе, чедо, си представяш кокона с длето, чук, кофа, мистрия, вар, пясък и вода да разбие стената за да направи ниша, после да разбърка хоросан и да зазида шишенцата в стената??? И това по коя точно доба става? И на какво осветление? И как тъй никои не видя кръпката на другия ден и не си рече, аджеба, какво е това нещо, дето го нямаше вчера, а го има днес??? Божидарееее, не случайно се казва, че за да си добър учен са нужни не само знания, но и въображение!
1
0