sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Морски богове и създания

Морски богове и създания

Морски богове и създания

Древните цивилизации имали своите морски богове, които препускали по вълните, управлявали облаците, предизвиквали и укротявали бурите. Може би най-великият сред морските богове е Посейдон.

Посейдон е гръцки бог, преминал и в римската митология под името Нептун. Живее на морското дъно в дворец от корали и скъпоценни камъни. Властва над морета и океани. От подводния си дворец управлява така, както Зевс управлява от планината Олимп и както Хадес царува в своето подземно царство.

И тримата властват над Земята и хората. Посейдон командва безграничната морска стихия, надига и укротява вълните, заповядва на бурите, с един удар на своя тризъбец предизвиква земетресения. Когато Посейдон е в добро настроение, морето е спокойно и ведро, затова моряците внимават да не го обидят.

Най-древният от известните ни морски богове, вавилонският бог Оан, е изобразяван като човек с опашка на риба. Подобно е изображението и на Тритон, сина на Посейдон и нимфата Амфитрита. Тялото му, покрито с люспи и миди, надолу преминава в раздвоена делфинова опашка. Свири на голяма раковина, наричана рога на Тритон. С нея възвестява волята на Посейдон, надига или успокоява вълните.

Морски богове и създания

Тритони се наричат и морските същества, които влизат в свитата на Посейдон и съпровождат морската му колесница. Всички те са шумни, свирят на раковини, имат раздвоени риби опашки, а предните крака на кентавро-тритоните са конски. Най-голямата луна на планетата Нептун в звездното небе е наречена Тритон.

Коренните жители на Канада се прехранвали предимно с риболов, ловели риби през цялото лято, научаваме от "Енциклопедия Фентъзи". Както и при много други народи, техните митове са населени с полухора-полуриби, предизвикващи бури, когато са разгневени. Японците имат своите нингьо - риби с човешки глави.

Жителите на Гренландия разказват за Маргир - грозно същество, което много прилича на морж. Много от свидетелите, които твърдят, че видели странните морски създания, вероятно са срещнали обикновени морски обитатели - морж, тюлен, дюгон, ламантин, кит. Нали всички те биха подали глава над водата, за да огледат минаващата лодка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
26.02.2015 22:01
В океаните дори и Черно море са забелязвани огнени кълба да се движат с голяма скорост 300-400км/час. Руска подводница е стреляла с торпедо по такива,(мислели че са американско разузнаване) била е поразена от собтвения си снаряд, имали са късмет да изплуват на повърхността невредими.
6
0
Хеката
Хеката
04.04.2014 10:01
Да, точно така Ото. Всъщност Пърси в книгата на Рик Риърдън няма нищо общо с героя Персей от гръцката митология, който е син на Зевс. Просто съвпадение на имената. :)
1
2
Ото
Ото
11.02.2013 23:03
В книгата на Рик Рирдън, Пърси (Пресей) Джаксън му е син.
Иначе в митологията Пресей е син на Зевс. :)
0
2
Dara
Dara
07.06.2012 12:57
В книгата на Рик посеидон е баща на персеи.
0
2
teodor
teodor
09.10.2011 12:00
Това е мит.
0
2
ily
ily
05.09.2011 00:02
Много интересно.
2
0