Инките просперирали чрез изпражненията на ламите

Инките просперирали чрез изпражненията на ламите

Една от най-известните древни цивилизации вероятно е изградена върху изпражненията на ламите. Според нови изследвания именно те са осигурили базата, върху която е просперирало обществото на инките, разказва Би Би Си.

Тази година през юли се навършват 100 години от откриването на легендарния древен град Мачу Пикчу. Преди 100 години американският изследовател Хирам Бингъм за първи път се натъкнал на останките от града. Произходът на Мачу Пикчу обаче се оказва далеч не толкова бляскав.

Инките просперирали чрез изпражненията на ламите

Доклад, публикуван в археологическото издание "Antiquity", разказва как преди 2700 години инките се "преквалифицирали" от ловци-събирачи в земеделци. Тогава те се установили и процъфтели в района на Куско, където се намира и Мачу Пикчу.

Алекс Чепстов-Лъсти от Френския институт за проучване на Андите в Лима е автор на изследването. Той подчерта, че развитието на земеделието и отглеждането на зърнени култури са ключът към развитието на обществото.

Години наред ученият прекарал, анализирайки органичните депозити в калта на малкото езерце Маркакоча, на пътя между Мачу Пикчу и по-ниско намиращите се джунгли.

Екипът му установил зависимост между появата на царевичните полени около 700 година преди Новата ера и огромно увеличение на броя на гадинките, които се хранят от изпражненията на ламите.

Това накарало учените да заключат, че тогавашният тласък в земеделието станал възможен благодарение на наличието на допълнителна съставка: органичен стимулатор на плодородието на почвата. Тоест - огромни количества фекалии от лами.

Ламите са най-разпространите животни в Перуанските Анди, които служат за пренасяна не товари. Между Мачу Пикчу и хората от джунглата е имало стар търговски път, по който ламите се движели и са спирани на езерцето Маркакоча за водопой и задоволяване на естествените нужди.

"Това е осигурявало оплодител за почвата, който е бил лесно събиран от хората, както го правят и днес за полетата около пътя", казва Чепстов-Лъсти.

Инките отдавна са заличени от испанските колонизатори. Техните потомци, индианците кечуа, все още използват фекалиите от лами за подобряване на почвата и за гориво за готвене. "Тази долина е пълна с местни хора, които си живеят по същия начин от 2000 години", каза Чепстов-Лъсти.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати