Праисторическите американци заменяли шоколад за тюркоази

Праисторическите американци заменяли шоколад за тюркоази

Ново изследване дава основания да се смята, че праисторическите народи от Мезоамерика може би са разменяли шоколад за скъпоценни камъни от американския Югозапад. Ето това е сладка сделка.

Следи от химикал, съдържащ се в какаото – основната съставка на шоколада, са намерени в няколко съда за пиене на различни места в Пуебло Бунито – комплекс от пясъчник в каньона Чако, Ню Мексико.

Този комплекс е бил построен постепенно между 850-1150г. от публоанските народи и е бил център на древната култура Чако.

Какаото - тропически плод, който расте в Централна и Южна Америка, по онова време обаче е било култивирано единствено в Мезоамерика, район простиращ се от Мексико до Коста Рика.

Праисторическите американци заменяли шоколад за тюркоази

Явно комплексът в Ню Мексико е служел и за търговско сборище на мезоамериканците и публоанците между ХІ и ХІV век и двете групи са имали доста по-близки отношения, отколкото се е смятало преди.

Гостуващите мезоамериканци може би са разменяли зърна какао за скъпоценни камъни, намирани единствено на югозапад. Като пример може да послужи тюркоазът, за който се знае че е бил добиван от публоанците в днешно Ню Мексико.

Открити са и останки от тюркоаз сред руините на древния майски град Чичен Ица, намиращ се в днешно Мексико, за където се знае, че няма залежи на тюркоаз.

Обикновените хора са пиели шоколад, напитка по принцип запазена за елита. Предполага се, че заможните Чако фамилии са организирали големи празненства, на които е било позволено на простите хора да се смесят с представителите на привилигированите прослойки.

От испанските завоеватели, които за първи път се срещнали през ХVІ век с императора на ацтеките Монтесума, до нас достигат описания на обилно празненство, включващо повече от 50 големи буркана покрито с пяна разтопено какао.

За да направят горчивата смес вкусна, хората добавяли люти чушки, мед или зърна ванилия. Пяната вероятно се получавала чрез разбъркване, подобно на това при разбиването на яйца, или пък чрез преливане на течността от един буркан в друг.

За древната мания по какаото има научно обяснение. Теоброминът, който се съдържа в него, стимулира сърцето и разширява дихателните пътища, помагайки на хората да дишат по-леко.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
анонимна
анонимна
24.07.2015 23:46
Искам една тюркуазена огърлица за няколко шоколада :D:D:D
0
0