Ново откритие разбули тайната на динозаврите

Ново откритие разбули тайната на динозаврите

Учени от Смитсъновия институт откриха вкаменелости от скелет на динозавър, които показват, че става въпрос за нов вид, който е липсващата еволюционна връзка между две групи динозаври.

Новият вид, идентифициран по череп и няколко шийни прешлени, е наречен демонозвър. Откритието сочи, че този звяр е бил посредник между най-ранните известни хищни динозаври от Южна Америка и по-напредналите тероподи, например – тиранозавъра.

При демонозавъра са установени кухини при някои от шийните му прешлени, свързани с устройството на дихателната система.

Най-старите известни динозаври ходили или тичани със задните и крака и някои от тях са принадлежали към хищни видове като Herrerasaurus. Те обитавали днешните Ажентина и Бразилия в началото на периода Късен Триас до началото на Юра – преди около 230 – 205 милиона години.

В "генеалогичното дърво" на динозавърската еволюция позицията на тези ранни хищни динозаври е била спорна заради разлики между техните вкаменелости на тероподите от различните периоди.

Откриването на демонозавъра запълва тази празнота. По черепа и няколкото шийни прешлена дължината и големината на демонозавъра не могат да се определят. Учените предполагат, че размерът му е бил колкото на голямо високо куче.

Черепът на този динозавър е продълговат и тесен, с големи гнезда на очите. Горната му челюст е голяма, а предните му зъби – големи, криви и заострени. Това помогнало на учените да измисмят името на новооткрития вид.

Името Демонозавър се основава на гръцките думи "daimon" – зъл дух, демон, и "sauros", което в превод означава гущер, влечуго.

Виж повече

Рейтинг

4.5
Общо 11 гласували
5 7
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари