Татуировки на древна принцеса крият важни тайни

Татуировки на древна принцеса крият важни тайни

В Алтай е намерено мумифицирано тяло на млада жена. Мумията, която имала татуировки на ръцете, е известна като Алтайската принцеса.

Приблизителната възраст на тялото е около 2500 години, но обстоятелствата около вероятната причина за смъртта са неясни.

Макар да не са изяснени причината за смъртта или значението на татуировките на жената, ДНК-то, получено от нея, ще помогне да се реконструира пазирикската култура, съществуваща през IV-III век преди нашата ера.

В гробницата, освен тялото на принцесата, чиято смърт е настъпила на 25-годишна възраст, са открити и останките на шест коня. Този факт свидетелства за високия социален статус на жената.

Сред частите от дрехите й е открит и червен пояс – древен воински символ, а в ръката на принцесата имало клонче – символ на божественост или духовност.

Любопитен е фактът, че принцесата всъщност не принадлежи към монголоидната раса, макар да е открита на територията на Алтай. Външността на жената напомня повече на европейска.

Ръстът й е 170 сантиметра, а кръвната й група е А1, което е характерно за древните арийци. Този тип е наследен от около 70 процента от източните славяни.

Според някои от коренните жители мумията е на една от прародителките на алтайския народ – принцеса Кадън, която се е принесла в жертва, за да спаси света от зли духове.

Според хората татуировката на рамото й съдържа скрито послание, но още не е дошло времето, в което ще можем да го разшифроваме.

Жителите не одобряват разкопките, защото смятат, че така само тревожат и разгневяват духа на принцесата, а нейният гняв няма да остане незабелязан.

След започване на разкопките и изнасянето на мумията от гробницата, броят на бурите и пожарите в региона, драстично се е повишил. А и малко след самото изнасяне на тялото районът бил разтърсен от силно земетресение.

Татуировки са покривали кожата на тялото на принцесата от рамото до китките и на двете ръце, но само на лявата й ръка са се запазили.

Според друга теория, на татуировката са Архар и Ирбис - тотемите на клана, към който е принадлежала принцесата. Тогава тя може да се интерпретира другояче – ирбисите – снежните леопарди, били почитани като свещенни животни, които охраняват пътя към Шамбала.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
krasimir
krasimir
02.06.2011 08:25
Добра история.
0
0