Най-жестоките майки в историята
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Най-жестоките майки в историята

Най-жестоките майки в историята

Нина НордНина Норд
Джедай
788529
Най-жестоките майки в историята

Има майки, които използват прекалено твърд подход, за да постигнат най-доброто за децата си. Първа в този списък е Олимпиада, майката на Александър Македонски.

Тя е била четвъртата жена на бащата на Александър, който се прославил с прозвището Велики и създал империя, която се простирала от Средиземно море до Хималаите.

Според Плутарх майката на Александър спяла със змии. Когато съпругът на Олимпиада я изоставил заради друга, тя се усамотила в доброволно изгнание и се завърнала едва след убийството на мъжа ѝ, вероятно поръчано от самата нея.

Смята се, че тя убила и жена му, както и бебето им, за да няма пречки за трона на сина й. Според историците тя убила още едно бебе, за да е сигурна, че то няма да претендира за трона, когато порасне.

Най-жестоките майки в историята

Политическия подход на Олимпиада противоречал на методите на управление на регента на Македония Антипатър и накрая неговият син Касандър заповядал да я екзекутират.

Клеопатра е друга известна майка, прочута със своята жестокост. Египетската царица се борела за власт на всяка цена. Децата й от Юлий Цезар и Марк Антоний стабилизирали политическото й влияние в Рим и й позволили свободно да управлява Египет.

Тя виждала в сина си Цезарион, наследник на Цезар, бъдещия цар на Египет. През 44 година преди новата ера Клеопатра отровила брат си, защото той бил силен претендент за трона.

Така тригодишният Цезарион станал цар, а майка му управлявала.

Клеопатра починала на 39 години след 22 години царуване. След смъртта ѝ Египет бил присъединен към Рим, а Цезарион бил убит. Трите деца на Клеопатра и Марк Антоний били спасени.

Ву Зетиан, единствената китайска императрица, станала любовница на китайския император още когато била дете. Когато той умрял, тя трябвало да бъде изпратена в манастир, където да живее до смъртта си. Вместо това тя станала любовница на сина на императора.

Така тя се качила на трона и родила двама сина. Когато й се родила дъщеря, тя я убила собственоръчно, за да избегне позора от това, тъй като се смятало, че трябва да ражда само момчета. След смъртта на императора Ву станала императрица.

Майката на трима френски крале – Екатерина Медичи – се омъжила за френски принц, който бил влюбен в друга. След десет години брак тя започнала да ражда наследници на трона. Когато мъжът й починал, един от синовете й станал крал на петнадесетгодишна възраст, но починал.

Тогава на трона се възкачил десетгодишният Карл Девети, а майка му станала негов регент. Когато пораснал, той станал виновник за ужасяващото клане на Свети Вартоломей – заповядал да бъдат убити няколко хиляди протестанти. Екатерина останала съветник и за следващия крал – Хенрих Трети. Смята се, че тя е отровила доста хора, които са имали претенции за трона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Клеопатра
Клеопатра
04.09.2013 14:31
И да, съгласна съм с маримар, зад всеки велик мъж седи жена. Забелязвате ли, че тези жестоки майки правят всичко за своите синчета? А пък тази Ву убила дъщеря си. Боже, Господи, от край време хората сме си хахави.
4
1
все тая
все тая
30.05.2013 05:21
Защо имам усещането,че нещата тук се преписват от някъде без да бъдат проучени?!Когато се дава информация е редно да бъде проверена все пак.Особено в 21 век,когато има толкова много възможности за това!
2
0
eлза
eлза
02.12.2011 16:39
имаш предвид змия
0
0
иванова
иванова
18.11.2011 09:52
Забравена е и Лукреция Борджия, която всяко седмица след като се насити на избрания от нея мъж го отравяла с прочутата за Борджийте отрова. С тази отрова е бил намазан пръстена на Лукреция. Само допира на устните на поредната жертва до пръстена й е била достатъчна за да го умъртви.
1
0
Сирма
Сирма
05.10.2011 19:02
Регентът на Македония-Антипатър не е убил Олимпиада. Тя е убита от неговия син Касандър. Възрастния Антипатър тръгнал за Александрия за да прибере останките на Александър за да го погребе в Пела. Но по пътя починал. Смятало се тогава, че ако един владетел само не бъде погребан в Пела, Македония ще пропадне-както и по-късно станало! Така, че Касандър останал след баща си, убил жената, сина и майката на Александър и се оженил за сестрата му Тесалоника! След това се провъзгласил за цар на Македония. И той наистина ги убил, защото когато отишъл в Делфи - Гърция при вида само на статуята на Александър, така се разтреперил, че много време не можел да се овладее.
0
0
viking
viking
22.02.2016 19:24
Прости им Господи те не знаят какво говорят
0
0
eva
eva
28.09.2011 08:06
Точно така, marimar.
0
0
Историка
Историка
29.06.2011 20:46
Аз мисля, че трябва да добавят и Ливия, третата съпруга на Октавиан Август, майка на Тиберий, баба на Клавдий, прабаба на Калигула. Извинете за подробното описание. Но за нея има подозрения, че е отровила Август, само и само да управлява чрез сина си Тиберий. Според други личности тя е управлявала и чрез самия Октавиан Август. Благословена да е паметта на Гай Юлий Цезар, Октавиан Цезар Август и Траян.
4
0
маримар
маримар
19.06.2011 10:21
Зад всеки велик мъж стои една жена.
3
0