Най-важните археологически находки на XXI век

разкопки

Предците ни са оставили много следи за присъствието си, затова пред археолозите стои важната задача да определят предназначението на всички открити останки, глинени съдове, инструменти и други предмети.

През първото десетилетие на XXI век работата на археолозите доведе до открития, направени в очаквани места – такива като Йерусалим и в съвсем неочаквани места – като Ню Йорк.

През 2008 година в северната част на Израел, било открито погребение на духовен лидер и шаман от преди 12000 години. Погребаната жена е била с много висок статус в народа си. Умряла е на около 45-годишна възраст.

Заедно с нея са били погребани части на животни, в това число опашка на дива крава, таз на леопард и крило на орел. Шаманите били ясно свързани с духовете на животните и тези може би са били най-свързани с жената. Най-необикновенното при това погребение било откриването на 50 коруби на костенурки.

През 2010 година в близост до известния Стоунхендж бил открит негов дървен вариант. Той бил сформиран от 24 съоръжения до 3 метра височина. Възрастта му е около 4 500 години. Дървеният Хендж също е обвит в загадка относно предназначението му и кой всъщност го е построил.

археологически находки

Неизвестните надписи в Джеймстаун били открити през 2009 година. Камените плочи били изпъстрени с изображения на растения и животни от времето на Новия Свят, а също и на човек пушещ лула. Находката съдържа и герба на крал Джеймс I, затова има вероятност човекът, който я е изработил, да е бил свързан по някакъв начин с правителството.

Най-ранното семейно погребение било открито през 2005 година в Германия. Анализът на ДНК определил връзката между телата. Групата била определена като майка, баща и двата им сина, починали от насилствена смърт преди около 4 600 години.

През 2009 година в Източна Азия са открити останки на най-стария съвременен човек, който бил един от многото носещи обувки по времето си. Защита за краката си обаче хората използвали 4000 години преди това време, показва анализът на формата на костите на краката.

Когато хората са ходели боси, средният пръст на крака е бил нужен за отблъскване при всяка крачка, а при носене на обувки функцията се поема от големия пръст, затова той е по-развит от останалите.

Изгубеният египетски град бил открит на територията на Египет, за която се смятало, че е твърде безплодна и неблагоприятна за каквото и да било селище.

Били открити и следи от търговски път, който минавал през града. По време на хотичния период в египетската история, около 1650-1550 г. пр.н.е. градът бил своеобразна штаб-квартира на управниците, контролиращи търговските маршрути.

Малък женски скелет, намерен на индонезийския остров Флорес през 2003 година, предизвикал дискусии относно това, дали е хомо сапиенс, съвременен човек или отделен вид.

Експертизата установила приблизителната възраст на останките – 12 000 години. Големината на скелета била наполовина колкото скелета на съвременен човек и затова жената била определена като отделен вид – хомо флоренсиенсис или хобит.

Рейтинг

5 6
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Д. Кайзер
Д. Кайзер
24.08.2013 18:56
тук няма нищо за т.н. Черноморска цивилизация- халколитния период и цивилизацията около Варна, а това е по-старо от много други неща, да не говорим за района на с.Минерални бани, Хасковско, където, ако започнат разкопки ,ще открият мнага древни тайни! Да почакаме- може би ще ни дойде акълът в главата, че на нашата земя има неща, много по-стари от тези по другите светове.
2
0