sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»КлеопатраVІІ и нейната история

КлеопатраVІІ и нейната история

Клеопатра

Клеопатра VІІ Тео Филопатор е родена през януари 69 г. пр.Хр. Майка й е Клеопатра V, а баща и Птолемей ХІІ Аулет.

Не са много известните неща за ранния й живот. Трябва да се е сблъскала със събитията, заобикалищи загубата на публичната привързаност към баща й. Той е преживял два опита за убийство, а по-възрастната сестра на Клеопатра се опитала да я убие. Именно затова в двореца били назначени хора, изпробващи храната, която се сервира. Когато през 59 г.пр.Хр. Птолемей умира, той назначава Клеопатра и брат й, Птолемей ХІІІ, да управляват заедно Египет. По това време Клеопатра била на 18, а брат й на 12.

Смята се, че Клеопатра била доста красива и изключително интелигентна. По-късно е доказала себе си като елегантен дипломат, стратег и политик

Първите години от управлението й са свързани с гладуване и икономически препятствия. Политическите конфликти също били основна част от картината. Накрая Клеопатра започнала да пуска монети само със своя лик, противопоставяйки се на брат си. Армията на Птолемей обаче я принуждава да напусне Александрия.

Клеопатра

История на Клеопатра: Клеопатра и Цезар

Някъде по времето, когато Клеопатра напуска Египет, Помпей пристига в Александрия, търсейки убежище от Юлий Цезар. Птолемей заповядал Помпей да бъде обезглавен и главата му да бъде прибрана в сандък като подарък за Цезар.

Два дни по-късно, когато Цезар пристигнал в Александрия, подаръкът му бил връчен, но вместо да се зарадва, това само го разгневило.

Когато Клеопатра разбрала, че Цезар е в Александрия, тя се скрила омотана в персийски килим и така била представена на римския император. Когато излезнала от килима, Цезар бил очарован от нея.

КлеопатраVІІ и нейната история

Цезар превзел столицата и предал спора между Клеопатра и Птолемей на арбитраж. Накрая тя получила трона и станала негова метреса. От него ражда дете- Птолемей Цезар, или Цезарион, с което си подсигурява Египет да не се присъедини към Рим. А заедно с това, тъй като Цезар нямал свои синове, целяла Цезарион накрая да стане владетел не само на Египет, но и на Рим.

Между 47 г.пр.хр и 44 г.пр.Хр. тя посещава Цезар в Рим. На 15 март той е убит, но преди това признава племенника си, Октавиан, за свой син и законен наследник. Разочарована, Клеопатра се връща в Египет и провъзгласява Цезарион за наследник на трона й.

История на Клеопатра: Клеопатра и Марк Антоний

През 42 г.пр.Хр. Марк Антоний посещава Клеопатра, за да провери лоялността й. Останал очарован от красотата й, той прекарва цялата година с нея.

През 40 г.пр.Хр. тя ражда близнаци, Александър Хелиос и Клеопатра Селена ІІ. През 37 г.пр.Хр. Марк Антоний отново посещава Клеопатра и в крайна сметка прави Александрия свой дом и се оженва за нея.

Това било доста непрактично що се отнася до позициите му в Рим, тъй като вече бил женен за Октавиа Минор, сестрата на Октавиан. Марк Антоний и Клеопатра имат и друго дете, Птолемей Филаделфус.

Поради отношението на Антоний, Октавиан убеждава римския сенат да обяви война на Египет и през 31пр.Хр. се провежда битката при Акциум. Твърди се, че корабите на Антоний не били толкова добре подготвени и след като Клеопатра вижда изхода от войната, тя се обръща и избягва, а след нея и Марк Антоний.

След тази битка се провежда още една, но подчинените на Марк Антоний го напускат и той остава безпомощен.

Как е умряла Клеопатра

Твърди се, че виждайки неблагоприятния изход от битката, Клеопатра избягала в храма си (пирамида) заедно с две прислужници и кошница със смокини и две отровни змии. Историите разказват, че предприела тези действия, за да може ядейки да не разбере кога точно ще умре.

По същото време Марк Антоний разбира, че тя е умряла и се самоубива. Пренесен е в нейния храм и издъхва в ръцете й.

След смъртта на Клеопатра, египтяните провъзгласяват Цезарион за свой фараон, но Октавиан го убива с известната си фраза ”Двама Цезара са с един в повече.”

Децата на Клеопатра от Марк Антоний са взети от Октавиа Минор, която ги отглежда.

Такъв бил краят на последният род фараони на древен Египет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
valitonova
valitonova
05.06.2013 19:47
Еее, какви са тия глупости..Клеопатра е била не само най-красивата жена на времето си, но и най-извесната с нея, незнам какви са тия тъпи факти, но е по-добре да си провери6 източниците Диана28...
0
0
Maria 28
Maria 28
30.12.2012 12:47
Как Клеопатра ще е била дебела и грозна.Тия факти ги чувам за пръв път.Тя е била най-красивата жена за времето си!
0
0
Диана
Диана
03.11.2012 21:27
Всъщност фактите показват че Клеопатра е била трътлеста,набита,дебела,грозна и висока не повече от 1 и 50 сантиметра.Това със Цезар и Марк Антоний не мога да го коментирам,поради факта че не съм достатъчно запозната.
0
0