Древноегипетски митове

Египетските Пирамиди

Всяка култура по света има един или друг мит, асоцииран с нея. Това важи и за Египет. Древноегипетската цивилизация е много стара и е преминала през много промени през последните няколко десетилетия. Нейните митове имат различни версии, различни герои и локации, но значението на дадена история остава непроменено. В тази статия се изброяват най-известните древноегипетски митове.

История на сътворението

В началото не е имало нищо друго в света освен хаоса, наречен Нун. От Нун се създава богът на сътворението- Ра. Той имал силата да създаде и да даде име на всичко. Създал е дърветата, растенията и животните. Но бил самотен и затова се съюзил със сянката си и от нея родил син на име Шу- богът на вятъра и дъщеря - Тефнут, богиня на дъжда. Отначало Ра бил разделен от децата си, но след известно време те се събират, при което от радост, че са заедно, проливат сълзи, довели до създаването на човечеството. Ра управлявал Египет като първият фараон.

История за Нут и Геб

Междувременно Шу и Тефнут родили две деца- Нут, богиня на небето и Геб, богът на земята. Нут и Геб се оженили без разрешението на Ра, богът на сътворението. Той се ядосал и поискал от баща им, Шу, да ги раздели. Поради тази причина небето и земята са отделени. Ра предпазил Нут от забременяване, тъй като научил, че синът й ще заеме мястото му на фараон. Нут обаче приела помощта на мъдрия бог Тот и родила четири деца- Озирис, Сет, Изис и Нефтис.

Луксор в Египет

История за Озирис

Ра продължил да управлява земята на Египет над векове. Той имал тайно име, което не било известно на никого. Останалите богове знаели, че докато не разкрият тайното му име, той ще продължава да управлявава Египет. Изис, жената на Озирис, успяла да разкрие тайната му- името на силата и затова Ра бил принуден да напусне земята. Започнал да управлява небестата, а Озирис, синът на Нут, станал следващия фараон.

Смъртта на Озирис

Озирис продължил да управлява Египет и научил човечеството на много неща- от засяването на семена до направата на хляб. Сет, братът на Озирис, бил ревнив и завидял на силата, известността и вниманието, което привличал Озирис. Той го убил, натъпкал го в ковчег, запечатан с олово и го пуснал в Нил, която го отнесла в морето. Веднага след като Изис, съпругата на Озирис, разбрала за това, тя започнала да търси ковчега, тъй като смятала, че докато не бъде погребан правилно душата му няма да може да намери покой. Накрая тя открила ковчега и го върнала в Египет. Когато Сет научил, той разбил ковчега, нарязал тялото на парчета и ги разпръснал в различни посоки. Изис обаче успяла да намери всички части и изпълнила погребални ритуали над всяка една част от тялото му. Така Озирис имал възможността да се пренесе и да управлява долния свят.

Издигането на Хорус

Хорус е синът на Озирис и Изис. Озирис бил хитро убит от брат си, Сет, за да може да се докопа до трона. За да защити силата си, Сет предпазил Изис от забременяване, но тя успява да скрие зачеването си и ражда дете, Хорус.

Хорус израства тайно и се подготвя да отмъсти за смъртта на баща си. Той става силен благодарение на духа на Ра и Озирис, които го напътстват. Предизвиква Сет и между двамата започва битка. Херус се явява победител и става следващия фараон на Египет.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати