Развенчаха мита за красотата на Тия

Развенчаха мита за красотата на Тия

Тия е властна египетска царица, била баба на великия фараон Тутанкамон. Според легендите притежавала неземна красота. Това се смяташе досега, но след като нейното мумифицирано лице бе изследвано подробно, се оказа, че на челото си тя е имала грозна брадавица.

Малката изпъкналост между очите е открита на мумията, наречена Възрастната дама (KV35EL), която е с дълга червеникава коса, падаща по раменете.

През февруари миналата година мумията бе идентифицирана чрез ДНК-анализ именно като Тия. Царицата е била съпруга на Аменхотеп Трети и майка на Ехнатон, който пък е бил бащата на Тутанкамон.

Царица Тия една от най-интересните жени в египетската история. Съпругът й я описва като "грациозна дама, нежна в любовта, която изпълва двореца с красотата си".

Според историята Тия е най-влиятелната жена от 38-годишното управление на Аменхотеп Трети. Царица Тия седи до фараона като равна. Това е нещо нечувано за времето. Съпругът й я е обичал много, тъй като издига много светилища на царицата си, построява й дворец, храм от бял пясъчник в Нубия, изкуствено езеро, в което да се вози с царската баржа.

Мумията на Тия бе проучена в Института за научно изследване на мумии в Мадрид. Специалистите определят израстъка като плоска брадавица. Тя може да е с различен цвят, като се предизвиква от папилома вирус. Подобна брадавица досега не е откривана на лицето на египетска мумия.

Несъвършенството откри Мерседес Гонсалес, директор на Института.

"Това може да е плоска брадавица, но не може да се каже със сигурност. Възможно е също да е фиброма. Ще бъде много интересно да се вземе проба за хистология и ДНК", заяви Франк Рюли, ръководител на Центъра по еволюционна медицина в университета на Цюрих, цитиран от БТА.

Салима Икрам пък е професор по египтология от Американския университет в Кайро. Тя е по-предпазлива не само за вида на израстъка, но и за мумията: "Наричам я евентуалната царица Тия, защото още има някои спорове. Мисля, че без допълнително изследване не трябва да се изключва и идеята това да е бенка, която е сплескана при мумифицирането".

Рейтинг

4.2
Общо 6 гласували
5 3
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

ъъ
ъъ
23.06.2015 23:16
еееее много важно плоска брадавица фиброма....
0
0