sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Първите чинии - изобретени от канибалите

Първите чинии - изобретени от канибалите

Черепи

Кости на праисторически хора, открити в пещерата Гоу в графство Съмърсет, Англия, свидетелстват, че те са били използвани като съдове за хранене.

При разкопките са били открити много човешки кости, които са били оглозгани от човешки зъби. Те са на възраст около петнадесет хиляди години.

Канибализмът на първите британци не е бил с ритуално значение. Най-вероятно враждуващи кланове са се възползвали от по-слабите индивиди – жени и деца, и са ги изяждали.

Канибалите обаче не са се задоволили само с поглъщане на храна, те имали необходимост и от съдове. За тази цел те използвали черепите на жертвите си.

Археология

Някои от тях били използвани за чаши, други са служели като чинии. От черепите, които са открити в пещерата на древноанглийските канибали, са премахнати челюстите и очните кухини.

Оставени са само горните сводове, острите краища са добре изпилени, за да не порежат този, който се храни от зловещата купа. Костните тъкани са изчистени и дори шлифовани.

Не е ясно какви инструменти са използвали древните хора, за да превърнат черепите в съдове, но са се погрижили добре те да им служат така, че да не ги нараняват.

Един от черепите, които служели на древните англичани за съд за храна, принадлежал на тригодишно дете. Най-вероятно малките черепи са служели за чаши, колкото и зловещо да звучи това за съвременния човек.

Английските канибали не са единствените, които са практикували изяждането на други себеподобни. Това се е случвало в древна Испания, Франция и Германия.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Васил
Васил
22.03.2011 10:56
Само преди 15000 години британците са се яли един друг като животни.
А техните наследници сега са сърове
и лордове.
0
0
Mile
Mile
08.03.2011 14:13
Велин, ти още малко ще поискаш и да уточнят в кой ден и в колко часа са създадени първите чинии. Не прочете ли, че става дума за останки на ОК. 15 000 год.? Логично е, че чиниите съществуват, откакто съществуват канибалите.
0
0
daniela
daniela
27.02.2011 10:02
Има и и стини в това, което се пише в този сайт.
0
0
Велин
Велин
23.02.2011 14:39
Е добре, уточнете поне годината, която са създадени първите чинии.
0
0