Откриха най-старите протези в света

Откриха най-старите протези в света

Международен екип археолози от няколко години насам изучават странни артефакти, които са открити в няколко древноегипетски гробници.

Още през 2007 г. са открити мумии с изкуствени палци. Единият е бил направен от дърво и кожа и се е състоял от три части, които са се огъвали като истински.

Другият палец бил направен от материал, който прилича на картон, но не се е движел. Протезите са служели като своеобразни посмъртни украшения.

Те се поставяли върху мумифицираните тела, за да се прикрият недъзи, получени, докато човек е бил жив. В случая се прикривала липсата на палци.

Откриха най-старите протези в света

Всъщност обаче се оказва, че първоначалното мнение на експертите е било погрешно, тъй като по-прецизен анализ е установил, че протезите са изтъркани така, все едно са били използвани.

Тъй като мумиите няма как да се разхождат, единственото логично обяснение е, че тези протези са използвани от хората и приживе, а след това са оставени и върху мумифицираното вече тяло.

Палецът, който е изработен от дърво и кожа, позволява човек да ходи с него така, все едно е част от крака му. Това е така, защото той преразпределя правилно тежестта на стъпалото върху повърхността.

Пръстът от материал, който наподобява картон, е служел само за подпиране, той трудно може да поеме върху себе си тежестта на стъпалото. Дървената протеза е служела на жена на име Табакетенмут, която е починала на около 55 години от диабет преди три хилядолетия.

Древните египтяни са владеели до съвършенство хирургическото майсторство, както и протезирането. Мястото на ампутация на пръста на Табакетенмут е обработено идеално.

Досега се смяташе, че протезите за пръв път са се появили в древен Рим. Най-известната и смятаната доскоро за най-древна протеза е Roman Capua, открита при разкопки в италианския град Капуя.

Тя представлява бронзов крак, който е бил съхраняван в Лондон, но е бил унищожен от бомба през Втората Световна война. Запазено е копието, направено през 1910 година.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
LOVE U
LOVE U
15.01.2014 20:28
боже мили................
0
0