Забравените загадки на историята

Забравените загадки на историята

Всички знаят за египетските пирамиди, Стоунхендж и други исторически загадки. Но има и други, които отдавна са позабравени, а за някои повечето хора дори не са чували...

Такъв е градът Хелика, описан от древногръцкия писател Паусаниас. Той описал гибелта на града, който се сринал до основи от земетресение само за една нощ. Каквото оцеляло, било пометено от цунами. Градът е щял да остане само мит, ако през 1861 година не била открита бронзова монета с герба на града – главата на Посейдон, а след това бил открит и градът.

Друга загадка е Ронгоронго. Остров Пасха отдавна е загадка за учените, а йероглифите, изписани от аборигените на региона се наричат ронгоронго. Дъсчиците с тайнствени надписи са открити през осемнадесети век и все още не са разгадани.

Все още никой учен не е разкрил тайната на телата от блатата. Става въпрос за стотици тела, погребани в блатата в Северна Европа. Преди да бъдат погребани, хората са били измъчвани и убивани, най-вероятно с цел жертвоприношение.

Причината за краха на Римската империя все още не е разгадана докрай, но минойската цивилизация е абсолютна загадка. Минойците са живеели на остров Крит, известен с Минотавъра и лабиринта му. Краят на цивилизацията настъпил след изригване на вулкан на съседния остров Тир. След изригването останали живи минойци, но изчезнали безследно.

Забравените загадки на историята

Стоунхендж все още си остава загадка, но същото може да се каже и за Карнакските камъни, които са подредени в прави редици в Северозападна Франция в комуна Карнак. Там са разположени към три хиляди мегалита, които са подредени в идеални линии и се простират на дванадесет километра.

Според легендата вълшебникът Мерлин, известен от легендите за крал Артур, превърнал в каменни редици маршируващ римски легион. Според една от теориите обаче каменните редици са били своеобразен детектор за земетресения.

Пълна загадка е и изчезналият римски легион. След като римският генерал Крас бил сразен от партените, шепа негови войници бродела из пустинята, докато не били обкръжени от китайска армия.

Китайският историк Бан Гу, живял през първи век, описва битка със странна армия, която се строявала като люспи на риба – това било характерно само за римската войска. Смята се, че тези, които останали живи, основали село Лицян до пустинята Гоби. Това може би обяснява зеления цвят и русите коси на китайците от това село.

Таримските мумии, които са на две хиляди години, са били открити по време на разкопки в Таримския басейн в Западен Китай. Някои от тях били с дълги носове и светли коси. Оказало се, че те са европейци. В древнокитайски текстове се споменават представители на европейската раса, но няма сведения как са могли изобщо да попаднат в Китай.

Изчезването на цивилизацията от басейна Инд също е голяма загадка. Най-ранната цивилизация на Индия са били жителите на басейна на река Инд. Техните владения се простирали от Западна Индия до Афганистан, а населението било около пет милиона души.

Развитието и изчезването им могат да бъдат сравнени с цивилизацията на маите. През 1922 година археолози са открили населени места, обитавани от тази цивилизация, със съвършени системи на канализация и бани. Тази цивилизация обаче нямала армия, роби и социални конфликти.

Рейтинг

3.6
Общо 9 гласували
5 2
4 1
3 6
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Иван
Иван
20.03.2013 23:11
Тази статия някакъв майтап ли е? Толкова много грешки и глупости на едно място. Вулканът унищожил минойците е избухнал на о-в Санторини близо до Крит, а не Тир. Тир е финикийски град.
Римския генерал Марк Крас е сразен от армията на партите, а не от "партените". Римляните са разбити, но никой историк от това време не пише за изчезнал легион на Крас. Описанията за битката са доста изчерпателни. И не знам кое обяснява "заления цвят и русите коси на китайците от това село". Аз за зелен китаец не съм чувал. Цивилизацията на маите е имала армия. Водили са войни и пленниците обикновено са били принасяни в жертва. Има много литература по темата. Не заблуждавайте хората с неграмотни преводи.
6
0
Стани
Стани
24.09.2011 09:02
Любопитни неща се качват на този сайт, но никъде не се цитират първоначалните източници на информация.
0
0
Гери
Гери
04.07.2011 12:28
Някъде бях чела, че подобни чудеса като Стоунхендж са създадени за да балансират Земята.
1
0
yuriy
yuriy
03.05.2011 15:44
И как ще има ? Прабългарите са имали държава в тези земи, а както знаят историците, едно от ранните преселения на българите е в Индия. Скоро ще направят генни проби и ДНК тестове и дано оповестят какви са резултатите. Но както винаги, ще ги скрият.
4
0