Неразкритите кодови послания

Нина НордНина Норд
Джедай
760565
Кодови Послания

Хората ползват шифър от векове за предаване на тайна информация. С появата на Интернет създаването и разгадаването на кодове се превърна в индустрия.

Но има кодове, които не могат да бъдат разшифровани дори от най-добрите специалисти в тази област. Такива са например надписите на фестския диск. Смята се, че йероглифите върху фестския диск принадлежат на минойската цивилизация, живяла на остров Крит.

Фестския диск е глинен диск с йероглифи, нанесени от двете му страни във вид на спирали, открит през 1908 година. Специалистите са определили четиридесет и пет различни йероглифа. Засега все още не е ясен текстът върху диска.

Линейното писмо А е разновидност на писменост от остров Крит. То се е развило от критските йероглифи, но по-късно е било заменено от линейното писмо Б, разкодирано от Майкъл Вентрис през 1952 година. Тази писменост била използвана от микенските гърци. Линейното писмо А е разкодирано само донякъде.

Неразкритите кодови послания

Никой все още не може да разкодира шифъра на скулптурата Криптос – тя принадлежи на американския художник Джеймс Санбърн и се намира в офиса на ЦРУ в Лангли, щата Вирджиния.

Тя представлява кодиран текст, разделен на четири секции. Засега специалистите са се справили само с три от секциите. Четвъртата все още остава загадка.

Шифърът върху седемте китайски златни кюлчета, дадени през 1933 година на генерал Ван от Шанхай, са били с гравирани рисунки и криптограми с латиски букви. Смята се, че това може да са сертификати на американската банка.

Криптограмата на Бейл също е сред неразгаданите кодове. През двадесетте години на деветнадесети век американец на име Бейл заровил в земята в окръг Бедфърд два вагона със съкровища.

Криптограмите, наречени в негова чест, са три закодирани съобщения, които най-вероятно сочат местонахождението на съкровището. Специалисти вече са разкодирали първото съобщение, според което под земята се намират няколко тона злато и сребро.

Неразкритите кодови послания

Ръкописът на Войнич е манускрипт на възраст петстотин години. Той се състои от 240 страници с илюстрации на неизвестни растении, билкови рецепти, астрологични диаграми и надписи на език, неизвестен на никого.

Кодът на Дорабелла е измислен от композитора Едуард Елгър. Кодът представлява писмо от осемдесет и седем знака, които композиторът изпратил през 1897 година на приятелката си Дора Пени. За съжаление тя не разбрала значението на знаците, както и специалистите, които до ден днешен не могат да разберат смисъла му.

Чаошифърът е измислен от Джон Бърн през 1918 година. Създателят му безуспешно се опитал да заинтригува американското правителство в продължение на четиридесет години. Едва миналата година специалистите са стартирали разкодирането му.

Шифърът на Д’Агапейъф, английски картограф от руски произход, все още не е разгадан. Той е бил създаден през тридесетте години на двадесети век и все още не е разкодиран.

Кодът Таман Шуд, открит през 1948 година, все още не е разгадан. През тази година в Австралия, на плажа Самъртън било открито тяло на мъж без документи.

След като бил открит куфарът му, в него бил намерен панталон с таен джоб, в който имало лист от книга, върху който пишело Таман Шуд. На гърба на книгата имало пет реда с неизвестни йероглифи, които досега не са разкодирани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Венцислав Динев
Венцислав Динев
01.03.2015 11:39
на диска от Фестос знам какво пише. даже децата в нашия квартал се научиха да го четат. Нищо, че е от 1700 години преди новата ера. Текста е написан на български. След половин година ще ви кажа какво точно пише на него.
0
1