Свети Симеон е първият, посрещнал Исус Христос в храма

Свети Симеон е първият, посрещнал Исус Христос в храма

На 3 февруари празнуват имен ден Симеон, Мони, Симона и Мона. Това е денят, който следва големият християнски празник Сретение Господне, който се празнува на втори февруари.

На Сретение Господне се навършват четиридесет дни от раждането на Исус Христос. Думата сретение всъщност означава посрещане – на този ден Дева Мария е показала сина си в храма.

Затова има обичай да се прави погача на четиридесетия ден след раждането на бебето. На трети февруари, денят сред Сретението, се чества паметта на свети Симеон.

Той бил роден в благочестиво християнско семейство. Симеон горещо вярвал в появата на месията, който ще спаси човечеството и ще отвори нова страница в историята му.

Когато Дева Мария на Сретение Господне внесла младенеца в храма, Симеон го видял и приел месията в сърцето си. Смята се, че това е била първата среща на Исус Христос с човечеството.

Има легенда, че Симеон видял Божия син чак когато станал на триста години. Той успял да оцелее цели три века, защото се бил зарекъл да види новия месия.

Свети Симеон е първият, посрещнал Исус Христос в храма

3 февруари, когато се почита паметта на светеца, няма нищо общо със Симеоновден, макар и тогава да се почита паметта на светец с това име. Но това не е Симеон Богоприемец, а Симеон Стълпник, който изкарал голяма част от живота си върху стълп – висока кула, за да е далеч от съблазните на живота.

Септемврийският празник се нарича още денят на орача. На трети февруари пък българският народ от векове празнува деня на сеяча. В този ден жените, които все още нямат дете, приготвят сами специални питки и ги раздават.

Така двата празника на свети Симеон олицетворяват две пълни противоположности в живота на земеделците – времето за есенна оран и деня на сеяча.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
miranda31
miranda31
18.08.2011 01:41
Христос и господ, никога не са проповядвали. Църквата за тях е била недопустимо. Не отричам църквата, но за тях е било важно опрощението. И вярата е опрощение. Стига да вярваш.
4
0