Свети Симеон е първият, посрещнал Исус Христос в храма

Богородица

На трети февруари празнуват имен ден Симеон, Мони, Симона и Мона. Това е денят, който следва големият християнски празник Сретение Господне, който се празнува на втори февруари.

На Сретение Господне се навършват четиридесет дни от раждането на Исус Христос. Думата сретение всъщност означава посрещане – на този ден Дева Мария е показала сина си в храма.

Затова има обичай да се прави погача на четиридесетия ден след раждането на бебето. На трети февруари, денят сред Сретението, се чества паметта на свети Симеон.

Той бил роден в благочестиво християнско семейство. Симеон горещо вярвал в появата на месията, който ще спаси човечеството и ще отвори нова страница в историята му.

Когато Дева Мария на Сретение Господне внесла младенеца в храма, Симеон го видял и приел месията в сърцето си. Смята се, че това е била първата среща на Исус Христос с човечеството.

Има легенда, че Симеон видял Божия син чак когато станал на триста години. Той успял да оцелее цели три века, защото се бил зарекъл да види новия месия.

Свети Симеон

Трети февруари, когато се почита паметта на светеца, няма нищо общо със Симеоновден, макар и тогава да се почита паметта на светец с това име. Но това не е Симеон Богоприемец, а Симеон Стълпник, който изкарал голяма част от живота си върху стълп – висока кула, за да е далеч от съблазните на живота.

Септемврийският празник се нарича още денят на орача. На трети февруари пък българският народ от векове празнува деня на сеяча. В този ден жените, които все още нямат дете, приготвят сами специални питки и ги раздават.

Така двата празника на свети Симеон олицетворяват две пълни противоположности в живота на земеделците – времето за есенна оран и деня на сеяча.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
miranda31
miranda31
18.08.2011 01:41
Христос и господ, никога не са проповядвали. Църквата за тях е била недопустимо. Не отричам църквата, но за тях е било важно опрощението. И вярата е опрощение. Стига да вярваш.
4
0