Историята за Ной изкопирана от вавилонската литература?

Историята за Ной изкопирана от вавилонската литература?

В литературна творба, много по-древна от Библията, има откъс, където се описва световният потоп. Впечатляващото е, че в творбата присъстват същите подробности, както в първата книга на Моисей.

Всъщност от сведенията на археолозите и геолозите можем да съдим, че в Южна Месопотамия някога имало катастрофално надводнение, което било отразено в литературните исторически паметници на целия Близък Изток. Сведения за бедствието съществуват най-вече във вавилонската литература и по-конкретно в „Епоса на Гилгамеш“.

В тази творба Утанапищим, вавилонският Ной, посъветван от бог Еа, си направил кораб на седем ката, в който настанил цялото си семейство и взел „животни от всеки животински вид“. Започнал много силен проливен дъжд, морето придошло и преляло и настанал такъв страшен потоп, че дори боговете „се свивали като кучета в небесата“. Когато след седем дни водите поспаднали, Утанапищим „изпратил навън гълъбицата, но тя не се върнала, понеже нямало къде да кацне и да си почине“, същото направил с лястовичката и най-накрая „изпратил гарвана, като го пуснал да лети. Излетял гарванът и забелязал, че водата спада. Оглеждал се гарванът наоколо, летял и гракал, но назад не се върнал“. Потопът свършил и всяко живо същество, което на било в кораба на Утанапищим, загинало.

Историята за Ной изкопирана от вавилонската литература?

Откриването на това съвпадение се случва в края на XIX век. Събитието потресло християнския свят. То разколебало вярата в „божествения произход на Библията“. Ясно било, че не Господ го е съобщил на библейските автори, а че те са го заели от вавилонците. Откривателят на този факт бил Джордж Смит (1840 – 1876 г.), бивш гравьор в печатница за банкноти, които през свободното време изучавал писменостите и езиците на древна Месопитамия.

През есента на 1872 г. той разчел историята за „световния потоп“ на една от плочките, намерени в древна вавилонска библиотека.

Но това не било всичко. През 1914 г. асирологът Арно Пибъл открил във Филаделфския музей парче от друга плочка и щом я превел установил, че нейният текст е много по-древен образец на библейската история за „световния потоп“ . Това била шумерска плочка, може би с десетина-петнадесет века по-стара от плочките, намерени край Вавилон.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (20)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
26.06.2015 21:46
Има доста неща, които "авторът" на библията, който и да е той, е "откраднал" от други писания, много по-стари от християнството. Много неща от библията са преписани, други са дори украсени. Затова и не вярвам на религиите. Приемам ги като големи секти и смятам, че те ни потискат. Разбира се, хората не спазват всички "божии" закони и правила, защото те са против човечеството, против човека като индивид. В арабските страни, където политиката се ръководи от корана има 2 типа хора: мъже - господари и жени- нищожества. Това честно ли е? Ако не сте съгласни с мен, ще помоля преди да спорите, да прочетете информация относно живота в Саудитска Арабия и да видите какво гласят седемте смъртни гряха в християнството.
1
0
ivan
ivan
25.11.2012 00:46
никои не знае защо сме създадени и не виждам смиаъл
1
0
Борис
Борис
02.08.2012 21:17
Потопа е описан съвсем технологично в ЕНУМА ЕЛИШ...този епос е много по стар от Вавилонските писания и от самата Библия...
0
0
Saex_Conroy
Saex_Conroy
19.12.2011 10:18
аве вие сте много зле да вярвате в библии християнства будизми ислям и други простотии


това религията е най-старата форма за масова манипулация и до момента се е показала като особено ефикасна

и докато религията съществува и има баламурници като вас да се впечатляват от рисунки и истории за някво тъпо хипи дето лекувало болните и после го разпънали на кръст .. ахаххаха ... света ще е в застой

ако не е имало религии, досега да сме изследвали други галактики и отдавна да сме установили контакт с други интелигентни раси .. дори да имаме колонии по други планети


колко учени са били изгаряни на клада, защото са направили някъкво колосално откритие и са били наричани вещери и магьосници

стойте си тъпи и ограничени с тъпата си религия, когато дойде края на планетата вие се криите в мижавите си храмчета, пък учените ще избягат с кораби ... ххахха

как може да има такива малоумни балъци да вярват още в глупости се чудя.. ама няма лошо

---

ДОКАТО ИМА БУДАЛИ, ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ
1
1
sonya
sonya
02.07.2011 09:34
Почти всичко описано в Библията са истински събития, но те са се случили с други народи, много по - рано еврейските автори на Библията преиначават чуждата история като своя, за да се покажат колко са велики и богоизбрани. Но това не е така, много от събитията, особено в Стария завет са история на вавилонци и други древни народи. А що се отнася до Христос на кръста, това е съществувало преди повече от 6000 години и не е бил Христос, а знака на Диониси, но не оня гръцкия, а тракиския. Четете повече и не се оставяйте да ви заблудят.

0
0
bulgar
bulgar
25.06.2011 17:40
Мариана. За мен си поредната овца в стадото господне. Я да видим като как ще ме убориш без да ми цитираш разни измислени и написани 300 г. след Христос книги като библията. Аз казвам, че всичко свързано с и около библията е една огромна лъжа и заблуда в полза на църквата. Искам реални доказателства, а не цитати.
1
1
yuriy
yuriy
14.05.2011 18:08
Това, че е описан потопа значи, че се е случил, кога, това никoй не знае точно.
Не съдим за нещо, а за време, по което се е случило, а и място също. От къде знаем колко е стара библията и кой е написал първата и глава ?
0
0
vladislav
vladislav
11.05.2011 21:27
Аз намирам много повече сигурни знаци за автентичност в Библията, отколкото в която и да е светска история на човечеството. (НЮТОН, цитиран в Morris 1982, 26).
Руски химик Ломоносов казва: Съществуват две велики книги, които трябва да четем - природата и Библията.
Съществуването на Библията като книга за хората е най-великото благо, което човешката раса някога е получавала. Всеки опит да се омаловажи Библията е престъпление срещу човечеството. (KANT 1965, 19).
0
0