sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древен народ от Андите избивал децата си

Древен народ от Андите избивал децата си

Древен народ от Андите избивал децата си

Скелетите на деца, пожертвани в ритуал по принасяне на кръвен дар преди хиляда години, бяха открити в Северно Перу. Това е най-старото свидетелство за ритуално избиване и осакатяване на деца в Андите, твърди ръководителят на научния екип Хааген Клаус.

Заедно със скелетите са намерени и семена от растението Nectandra, разказва "Нешънъл джиографик". Те имат нервно-паралитичен и халюциногенен ефект. Действат подтискащо на съсирването на кръвта. Това предполага, че децата са били дрогирани, преди гърлата им да бъдат разрязани, а после гръдният им кош - сцепен и отворен.

Жертвоприношението е извършено по особено жесток начин, установили са учените. Децата са били накълцани със специални бронзови ножове. 25 следи от нож има върху един от скелетите. "Това е много повече от необходимото, за да умре човек. Направо е смразяващо", настръхва антропологът Клаус.

Разкопките в Керо Керилос в долината Ламбайеке са стартирали още през 2003 година. Досега там са открити 82 скелета на хора от народа мучик. Гръдният им кош е изтърбушен. Антрополозите считат, че вероятно целта е била изваждане на сърцето.

Между 900 и 1100 г. от н. е. мучик са извършили на мястото поне 80 човешки жертвоприношения. Този народ е владял по това време северното крайбреже на Перу, наследявайки го от държавата Моче.

Тя е били самостоятелна земеделска държава, разпаднала се около 550 година вследствие на разрушително бедствие, причинено от климатичния феномен "Ел Ниньо". Мучик са запазили някои от обичаите на куртурата Моче, между които е и човешкото жертвоприношение. Моче са практикували ритуално избиване на пленници, но мучик са развили собствен ритуал - жертването на деца.

Преди векове много култури в Андите са гледали на децата като на посредник за контакт със свръхестественото. Според разбиранията на мучик децата на са хора. Потресаващо, нали? "Когато са принасят в жертва деца, вероятно изобщо не са смятали, че жертват хора", смята Клаус.

След клането телата на децата са оставяни да се мумифицират за около месец на пустинния въздух. В тях учените открили празни какавиди. Знак, че личинките им са се хранили от плътта.

Заедно с останките на децата са намерени и части от лами. Това според Клаус свидетелства, че жертвоприношението е било придружено с обилно угощение, включващо месо от тези животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
Габи
Габи
13.06.2011 12:36
Как може така да избиват децата си ? Та нали те са ги създали! Това не са били хора, защото това е нечовешко.
3
0
leni 11
leni 11
05.02.2011 17:10
Първо, не съм ти скъпа, нито ти на мен.(peyton).
Нека да Ви напомня, че аз се извиних в края на писмото за това, че има правописни грешки!
Второ, ти май не схващаш,какво имам предвид. И ако искаш да се разберем по женски, ако не си травестит или гей или something else,скъпа(bitch), може да ми кажеш телефона си и да се разберем.
0
1
peyton
peyton
04.02.2011 16:08
Скъпо дете (Лени), първо се научи на правопис преди да започнеш да пишеш (най-малкото, пише се сган, а не зган).

След това те съветвам по-добре да проучиш религиите, преди да започнеш да ги нападаш. Никоя религия сама по себе си не е жестока. Това, което пишеш за исляма съвсем не е религия, това са били традиции. Наблягам на миналото време, защото подобни ритуали сега се изпълняват само в най-дивите африкански села или в Саудитска Арабия. В Корана абсолютно никъде не е записано, че жените трябва да бъдат обрязани.

Аз съм християнка и съм вярваща, но това, което католическата църква е правила с жените е не по-малко потресаващо, от арабските ритуали. Те са изтезавали и убивали хора по възможно най-жесток начин и всичко това в името на човек, който е жертвал собствения си живот за живота на тези, които са го осъдили.

Та идеята ми беше, че религията и обичаите са две коренно различни неща. В случая говорим за фанатизъм. И аз съм съгласна със Стефан, ние хората наистина сме най-жестоките същества на тази планета, понеже сме единствените, които убиват не за да се нахранят, а по най-различни причини.
0
0
Цвети
Цвети
26.01.2011 12:37
Според мен Стефан е прав, защото точно ние хората най-бързо се погубваме и вредим както на себе си така и на цялата Земя. Как може заради едните тъпи вярвания да са правели такива неща. Вярвам и ще твърдя докато съм жева, че хората имат нужда да вярват в нещо защото тази вяра ги крепи, но нужно ли заради тази вяра да се стига до такава жестокост ?
1
0
Opal
Opal
24.01.2011 15:29
Стефане, не се прави пак на чак толкова голям жертвеник, а и не се бъркай в работите на природата, Господ или каквото и да е.
0
1
Стефан
Стефан
22.01.2011 18:46
Какво може да се очаква от най-тъпото животно на тази планета ? В Природата това, което прави животното Човек липсва. Няма друго създание, което да е нанесло толкова ужасно много вреди на тази Земя. Човекът е едно недоразумение, грешка на Природата.
1
0
Венци
Венци
18.01.2011 22:42
Бил съм там. Хипотезата е съвсем реална, но в никакъв случай не е доказана. Както и още няколко хипотези за това какво се е случвало там.
0
0
гюл
гюл
18.01.2011 15:23
Това са пьлни глупости.
0
0