sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Доенето е стартирало преди девет хиляди години

Доенето е стартирало преди девет хиляди години

Нина НордНина Норд
Джедай
788541
Доенето е стартирало преди девет хиляди години

Хората са започнали да доят женските животни преди девет хиляди години. Това станало ясно след радиоизотопен анализ на остатъци от съдове, намерени в Близкия Изток и югоизточната част на Европа.

Доскоро не беше ясно, че хората са се научили да получават мляко от животните толкова отдавна. Група археолози начело с Ричард Евършед анализирала 2225 парченца от съдове, които са служели за приготвяне и съхраняване на храна.

За да стане ясно, дали в тези древни съдове е било наливано мляко, изследователите търсели върху фрагментите от съдовете наличие на някои мастни киселини.

Мастните киселини с определена структура влизат в състава на мазнината на млякото. Учените оценявали съотношението на различните изотопи на въглепрода в откритите от тях органични останки.

Доенето е стартирало преди девет хиляди години

Най-древните следи от мляко били намерени върху фрагменти от съдове от севернозападна Турция. Според учените точно в тази област преди десет хиляди години е било изобретено скотовъдството.

Авторите на изследването предполагат, че след като хората се научили да доят крави и кози, те усвоили технологията за превръщане на млякото в извара и в сирене.

Има много хора по света, които имат непоносимост към лактозата, защото в организма им отсъства ферментът, който разгражда лактозата. Такива хора могат да консумират само преработени млечни продукти.

Неотдавна учените успяха да изчислят и времето, в което са били опитомени конете – това се е случило преди 5500 години. Върху челюстите от скелети на коне, открити в северен Казахстан, учените открили следи от засилен растеж на костна тъкан, предизвикан от редовни травми.

Оказало се, че зъбите на това място са крайно износени. Според изследователите такова е въздействието на юздите, които конете са принудени да държат в устата си.

Учените открили и следи от конско мляко върху керамични съвове от онова време. Според изследователите древните хора са консумирали конско мляко.

Вместо да развъждат коне, древните хора предпочитали да ловят диви коне и да ги опитомяват, твърдят учените. Когато конете умирали, те били погребвани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати