sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Кралят на Стоунхендж

Кралят на Стоунхендж

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Стоунхендж

Строежът на мегалитите в Стоунхендж между 3000 и 1600 г. пр. Хр. може би е бил надзираван от швейцарци или от германци, твърдят британски учени.

Археолози, изследвали тленните останки на древен стрелец с лък, намерени в гроб отпреди 4 хил. години и ексхумирани недалеч от Стоунхендж. Експертите смятат, че стрелецът е дошъл от района на Алпите, вероятно от днешна Швейцария, Австрия или Германия.

Учените са убедени, че мъжът вероятно е бил знатна личност в района на Стоунхендж. Стрелецът е бил намерен в гроб, отдалечен на 6 км от Стоунхендж. Той е бил заровен със 100 предмета, сред които златни обеци, медни ножове и глинени съдове. Археолозите определили находкатa като едно от най-богатите погребения от ранната бронзова ера в Европа.

Стрелецът бил наречен "Кралят на Стоунхендж" заради изобилието от предмети, намерени в гроба, включително някои от най-ранните златни артефакти, намерени в Англия. Тестове върху емайла на зъбите му са разкрили, че мъжът е бил роден и е израснал в района на Алпите.

Факт е, че различни съотношения на изотопи на кислорода се образуват върху зъбите в различни части на света. Съотношението, открито върху зъбите на стрелеца, доказва, че човекът е дошъл от алпийския район, отбелязват археолозите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати