Строежът на китката помогнал за оцеляването на предците ни

Строежът на китката помогнал за оцеляването на предците ни

Предците на съвременния човек са имали по-специален строеж на китката на ръката, благодарение на което са могли да използват по-сложни оръдия на труда, твърдят американски антрополози.

Експертите създали триизмерен модел на китка на човешка ръка като използвали намерени по време на разкопки кости. След създаването на триизмерния модел станало ясно, че именно благодарение на строежа на китката на ръката си древните хора са постигнали голям прогрес в технологическата и социалната сфера.

Това им помогнало да оцелеят, за разлика от неандерталците. Предците ни например започнали да рисуват по стените на пещерите, което неандерталците не умеели. Освен това предците на хората са били по-защитени от някои болести като остеохондрозата, сочат проучванията.

Възможно е силният имунитет да е бил един от факторите, спомогнали за оцеляването. "Това откритие обаче не обяснява напълно защо е настъпил краят на ерата на неандерталците", твърди Уесли Нийвухнър, сътрудник от университета Ню Мексико.

"Изследванията ми показват само, че китката на ръката на предците на съвременния човек прилича повече на китката на ръката на хората, живели преди 40 000 - 20 000 години, отколкото китката на неандерталците", добавя още Уесли Нийвухнър.

Неандерталците и предците на съвременните хора са жевеели "рамо до рамо" преди около 100 000 години в райони на днешен Ирак, Израел и Сирия.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бог-Дан
Бог-Дан
24.11.2013 21:30
Чисти глупости са това, неандерталеца е бил силен колкото трима кроманьонеца, доста по умен , интилигентен и значително по-красив.
Само че е бил завършен хищник, освен месо не е ядял почти нищо друго и затова е бил много рядко населен както всички хищници/лъвове, тигри и др./
Докато "нашия" прародител кроманьонеца с е бил като свинята - всеяден и затова се е наплодил като зайците.
И понеже на север е доста по-здрав климата не е имал имунитета срещи заразите който са дошли от Африка и независимо че кроманьонките са предпочитали силните и умни неандерталци те са били малко и затова сега в гените на белия човек има едва 10% гени на неандерталеца.
Може много още да се говори по въпроса и аз с нетърпение очаквам някой "велик" " учен" да открие всичко това, а не досегашнте глупости за неумението на неандерталеца да рисува/доказана лъжа/
0
0