Вирус в мумия на 1500 години изолиран от учените

Вирус в мумия на 1500 години изолиран от учените

Коварен вирус, изолиран от медицината едва през 1980 г, откриха неотдавна американски учени в чилийска мумия отпреди 1500 години.

Резултатите от изследвания върху вирус, който върлува в наши дни и бе открит в чилийската мумия, показват, че той се е срещал в Андите преди епохата на конквистадорите. Вирусът HTLV-1, изолиран от учените през 1980 г., причинява у възрастните хора левкимия и неврологични увреждания.

Той се предава по кръвен път и сега се открива чрез тестове при кръводаряване. Всъщност носители на вируса са наркоманите, които многократно използват една и съща спринцовка.

Учените изследвали 104 мумии от Северно Чили, датиращи отпреди 1500 години, и в една от тях на жена, открили въпросния вирус. Генните особености на коренното население в Андите и на японците са сходни, отбелязват авторите на изследването.

Древните обитатели в Андите вероятно са били преселници, мигрирали от Азия към Южна Америка преди 20 000 години. Анализът на генните съставки на вируса показали, че той е сходен с този, открит у сегашните жители на Андите и на Япония.

Изследванията върху вируса вероятно ще хвърлят нова светлина върху историята на тази инфекция и миграциите на хората в древността.

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
lilly alex
lilly alex
01.04.2011 10:43
Много неща са били възможни, както и вирусите.
1
0