През Средновековието правели модерни операции

През Средновековието правели модерни операции

Доказателства, че в Средновековието са използвали примитивни анестезии и дезинфектанти, преди медицината да започне да ги употребява широко, откриха британски учени.

В района на болница от Средновековието, намираща се южно от

град Единбург (Шотландия) при разкопки излезли на бял свят открити ями, пълни с някогашна кръв, хирургични отпадъци и наркотици.

С тези наркотици са били упойвани ранените войници от над 80 армии, които в течение на стотици години са водили сражения край Саутра Хил.

Направените разкопки разкрили две хирургични отделения, където с груби инструменти са били правени ампутации на пациенти, упоени с опиум и отровното растение бучиниш.

Намерени били също следи от болкоуспокояващ мехлем, приготвян от опиум и свинска мас. За да предотвратяват инфекции, монасите са използвали дезинфекционно мазило с добавка на арсен.

През Средновековието правели модерни операции

Анализите на ДНК-проби показват, че в района са върлували епидемии и инфекциозни болести като антракс, или синя пъпка. Открити са инструменти, оцапани с кръв, и напоен с кръв трап, където са били хвърляни остатъците от над 1500 кървави операции.

Останките от мъртвородени бебета, намерени в тайно гробище, говорят, че са били правени незаконни аборти, макар че религията забранявала на монасите да лекуват бременни жени или да имат нещо общо с раждането.

Болницата е била основана през 1165 г. от августински монаси и е действала близо 400 години до разтурването на манастирите. Тя се е намирала съвсем близо до главния път, минаващ в посока от север на юг.

Била е построена в уединена и брулена от ветровете местност, на 32 км от шотландската столица, където хиляди мъже и коне са загинали в кървави битки.

Според съвременни документи болницата край Саутра Хил е била най-голямата на север от английския град Йорк. Огромните й стени са обхващали голяма площ, но постепенно камъните са били отнесени от местни жители, които си построили къщи и ферми. Сега от болничната сграда е останал само един параклис.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
29.11.2018 18:10
Ludostta se izrazyava po mnogo nacini ??!
0
1