Оцет помогнал на Клеопатра да спечели бас

Оцет помогнал на Клеопатра да спечели бас

Според легендата, за да докаже своето могъщество и безусловната си власт на възлюбения си Марк Антоний, последната царица на Египет Клеопатра се хванала на бас с него, че ще приготви най-скъпата напитка в света.

Тя свалила една от перлите, които красели обеците й, разтворила я в оцет и изпила този странен коктейл. Това пише философът Плиний в началото на нашата ера.

Той уточнява, че перлата била уникално произведение на изкуството и струвала 10 милиона сестерции. Но съвременните историци смятали тази история за измислена.

Ученият Прудънс Джоунс от Държавния университет Монклер в Ню Джърси е убеден, че древните исторически источници не лъжат по отношение на Клеопатра.

Оцет помогнал на Клеопатра да спечели бас

Той провел редица експерименти с оцет и перли. Резултатът от експериментите му бил, че концентрацията на оцетна киселина е напълно достатъчна, за да разтвори калциевия карбонат.

По време на експериментите Джоунс използвал обикновен оцет, който се продава в магазините. Той забелязал, че в петпроцентовия разтвор на оцетна киселина 1 грам перла се разтваря напълно след 36 часа.

В резултат на разтварянето на перлата на повърхността на течността се образува малко количество желеобразна маса. Карбонатът на калция в перлата влиза в реакция с оцетната киселина в оцета и се разгражда на калциев ацетат, вода и въглероден двуокис.

Получава се коктейл, който може да се изпие. Калциевият карбонат в перлата неутрализира някои киселини, затова напитката дори не е кисела на вкус, твърди ученият.

Експериментът му разсеял една от най-разпространените заблуди относно коктейла на Клеопатра. Ако перлата е счупена, а оцетът се кипне, реакцията се случва за не повече от десет минути.

Според легендата, описана от Плиний, на перлата биха й трябвали 36 часа, за да се разтвори. Но според учения Клеопатра, като много умна жена, винаги прибягвала до някаква уловка. Възможно тя предварително да е размекнала перлата и чак тогава да я е сложила в чашата.

Виж повече

Рейтинг

4.1
Общо 9 гласували
5 5
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Александра
Александра
08.09.2014 08:57
Клеопатра от къде пък ги е знаела тези научни работип ? Май хората на времето не са били прости.Хитруша.
0
0
бг
бг
09.09.2014 14:04
първо Клеопотра е била много умна и второ-древните люде не са били никак прости-как са правели накити от злато и сребро????? как са ковали оръжия и са строели крепости????? ти си мислиш че само ти си умна ли?????
1
0
zuzu
zuzu
05.09.2014 21:07
Умницата ми тя...
0
0