Индианска цивилизация правила украшения от човешки кости

Индианска цивилизация правила украшения от човешки кости

Цивилизацията преди ацтеките е използвала човешки кости, за да изработват копчета, гребени, украшения, игли и други предмети за всекидневна употреба, дори инструменти.

Учените предполагат, че за направата на всички посочени предмети древните не са се избивали, а са използвани костите на починали роднини.

Това смятат мексиканските археолози, които са провели анализа на около 5 000 костни фрагмента, намерени в древния град Теотихуакан на около 50 км от Мексико Сити, пише сп. "Нешънъл джиографик".

След като притежателите им се пренасяли в отвъдния свят, бедрените кости, големите пищялни кости и черепи трансформирали в домакински предмети.

Археолозите са установили, че всичко е направено от кости на зрели хора, а не на деца и старци. Вероятната причина е, че детските кости са твърде чупливи, а тези на старците имат следи от много болести, като остеопороза.

Ръководителят на екипа Абигаил Меза Пенялоза от националния автономен университет на Мексико казва: "Теотихуаканите са ползвали каменни остриета да оголят костите от кожата и мускулите. Всичко това трябва да е ставало скоро след смъртта, защото при изминаването на определено време костите стават твърде чупливи за оформяне".

"Представителите на тази култура не са се боели много от смъртта. Употребявали са костите на починалите и са погребвали останките им около жилищата си", казва Ребека Сторей, експерт по Теотихуакан от университета в Хюстън.

Теотихуакан е прочут също като "Град на Бога". Градът е процъфтявал в периода 100 година преди Новата ера - 650 година след Новата ера. За тази култура е доказано, че е практикувала животинско и човешко жертвоприношение.

Учените се надяват в бъдеще да изяснят още по-добре и символизма на употребата на кости от роднини в домакинството.

Виж повече

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари