sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Първата писменост е възникнала в Харпа

Първата писменост е възникнала в Харпа

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k970
Първата писменост е възникнала в Харпа

Първите писмени паметници на нашата планета датират отпреди 5500 години, смятат археолози от университета в Харвард.

При разкопки в Пакистан са открити уникални първи писмени паметници на нашата планета. Става дума за надписи върху парчета от глинени кани в Харапа, място, където преди 4500 години е процъфтявала великата култура харапа, принадлежаща към хиндуистката цивилизация.

Селището Харапа е възникнало около 3500 г.пр.н.е., а към 2600 г. пр. н. е. се е разраснало в основен градски център. Най-ранните надписи са гравирани върху глинени кани преди и след топлинната им обработка.

Според д-р Ричард Медоу, ръководител на екипа, находката предхожда във времето всички досега намерени писмени паметници. В южен Египет в гробницата на владетел на име Скорпион били открити глинени плочки с надписи, датиращи от 3300-3200 г. пр. н. е.

По същото време или малко по-рано в Месопотамия">Месопотамия е възникнала и шумерската писменост. Една от основните цели на археолозите е да проследят как древните символи са се развивали и са формирали писмености.

Главната пречка при разгадаването на новооткритите писмени символи е фактът, че този прадревен език харапа все още е мистерия - той е уникален и "мъртъв" език.

За него все още не е намерено помощно средство за разчитане, като например прочутата находка Розетски камък (Rosetta stone), върху който един и същ текст е написан с египетските йероглифи и на гръцки. Именно той доведе до разгадаването на египетските йероглифи.

Самата култура Харапа се оказва уникална, защото обществото не е търпяло големи различия между социалните класи, както и прояви на богатсво и благополучие. Те са били миролюбив народ, който не е оставил след себе си гробници или огромни паметници, а е възхвалявал постиженията си чрез по-малки каменни творби.

Около 1900 г. пр. н. е. цивилизацията е започнала да замира и е изчезнала. Образците от първите писмени паметници дават на археолозите основания да предполагат, че около 3500 и 3100 г. пр. н. е. независимо в три различни места: Египет, Месопотамия и Харапа, се е развивала писменост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати