Още египетските Фараони се борили с плешивостта

Още египетските Фараони се борили с плешивостта

Борбата против плешивостта, която и днес още не е приключила, е

започнала преди 4000 години, твърдят немски дерматолози от Университета в Цюрих.

Факт е, че едва в последните десетилетия е налице някакъв прогрес в това отношение, но и в древния Египет специалисти са работили по проблема и са търсили начини ако не да предотвратят, то поне да забавят косопада, сочи изследване на експертите.

Явно не само в съвременното, а и в древноегипетското общество гъстата и хубава грива се е свързвала със сексуалното излъчване, темперамента и жизнеспособността.

Макар че тогава мерките за постигането й са се ограничавали предимно до прикриване с козметични средства, а не чрез някаква сериозна наука, която да реши по-фундаментално проблема.

Фараоните, бюрократите и свещениците използвали големи количества грим, а жените им - скъпоструващи перуки. За тази практика доказателство са откритите мумии, както и детайлните обяснения как да се използват козметичните средства, запазени също в гробниците.

През следващите векове и хилядолетия борбата срещу загубата на косата е продължавала да занимава философите и учените. Хипократ и Аристотел например, и двамата оплешивяващи, изучавали, за

съжаление безуспешно, причините за това състояние, отбелязат учените.

През ХI век хирургът Анри дьо Мондевил направил разграничението между плешивостта вследствие на заболяване, която можела да бъде лекувана, и необяснимото наследствено оплешивяване, на което могат да се противопоставят само козметични срадства.

До ХVIII век обаче прогресът в медицинското третиране на косопада е ограничен, а тогава по ирония на съдбата Франция е залята от модата на красивите и скъпи перуки.

През последните 30 години се осъществи и истинският напредък на

медицината в тази област. Молекулярната биология и генетиката

предложиха начини и днес е възможно лечение, както на самата коса, така и на психологическите проблеми, които могат да бъдат свързани със загубата й.

Рейтинг

5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати