Загадките на първобитните хора

Загадките на първобитните хора

До ден днешен учените не могат да разгадаят много от загадките на развитието на човека. Сред въпросите, които измъчват учените глави, е откъде произхождат съвременните хора.

Според хипотеза, лансирана неотдавна, съвременните хора са били съсредоточени в Африка и оттам са се разпространили по целия свят, като заменили по този начин архаичните човешки популации.

Мултгирегионална хипотеза пък твърди, че съвременните хора са живяли в няколко региони, при това на големи разстояния от архаичните хора. Постепенно те започнали да се чифтосват и така се появили чертите на съвременния човек.

Друга загадка е кой е бил първият хоминид, тъй като при разкопки се намират все по-древни представители на най-прогресивните примати. Единственият оцелял вид от тях е Хомо Сапиенс.

Загадките на първобитните хора

Специалистите се опитват да открият най-древния хоминид, който да им разкрие през какви адаптивти етапи е преминал човекът по стъпалата на еволюцията.

Все още не е ясно и дали съвременните хора са правили секс с неандерталците. Някои учени смятат, че неандерталците не са измрели, а са били претопени от съвременните хора.

Не е съвсем ясно и защо съвременният човек започнал да се разпространява извън пределите на Африка преди петдесет хиляди години. Според учените по това време съвременните хора са атакували и колонизирали много територии, с изключение само на Антарктика.

Те превзели дори малки тихоокеански островчета. Учените свързват този процес на миграция с някаква генна мутация, в резултат на която мозъкът ни се е трансформирал.

Това довело до възможността на комплексно използване на езика и до развите на изкуство и култура. Учените гадаят съществуват ли наистина хобитите.

Това име, дадено на откритите през 2003 г. на индонезийския остров Флорес малки скелети, означава същества, за които не се знае дали са човешки. Дали това са деформирани хора или са специален вид, по-близък до маймуните.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати