Откриха гробница на вожд на маите

Откриха гробница на вожд на маите

Американски археолози откриха гробница на вожд на маите в Гватемала. Гробницата датира отпреди около 1600 години.

Находката се намира под пирамидата Диабло и е била открита още през май, но досега е било пазена в тайна.

Археолозите са открили и костите на 6 деца. Стивън Хюстън и колегите му от Университета Браун предполагат, че децата са били принесени в жертва, когато вождът на маите е умрял, допълва БТА.

Вътрешните стени на гробницата са богати украсени. Тя е била херметически затворена и това я е съхранило от въздействието на въздуха и влажността. Цветовете на намерените в нея скулптури, рисунки и парчета текстил са в отлично състояние.

В цивилизацията на маите погребенията и погребалните ритуали, са били пряко свързани със социалните категории. Най-нисшата класа е била погребвана елементарно - просто заравяли трупа в земята. Много често гробовете са били в самата къща или близо до нея.

Преди да го заровят в земята, маите пълнели устата на починалия с царевично брашно, с напитката койем и няколко от камъчетата, употребявани вместо пари. В гроба му поставяли предметите, които мъртвият обичал като жив.

Знатните лица били изгаряни. Освен индивидуално се е практикувало и колективно погребение. Близо до гроба се поставяли урни с праха или остатъци от скелети на принесени в жертва лица, които да го придружават в подземните му странствания.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати