Странните съдби на боговете

Странните съдби на боговете

Откакто свят светува, хората вярват в съществуването на висши сили, които покровителстват, управляват или контролират живота им. Да бъдеш Бог обаче се оказа съвсем нелесна задача.

"Дойче Веле" селектира различни божества от всички краища на света, които според преданията и легендите са имали доста странна съдба.

Така например финландската Богиня на въздуха Илматар искала да забременее, но за това й била нужна цяла вечност. След което трябвало да минат 730 години, през които носила в утробата си сина си Вайнамойнен.

Тецицтекатл е божество в религията на ацтеките. Той трябвало да се превърне в слънце. Но претърпял тотално крушение в битката с друго божество. По-висшите богове нямали нужда от две слънца и хвърлили в лицето на загубилия един заек. Дългоушкото намалил неговата светлинна сила и Тецицтекатл трябвало да се задоволи да стане Бог на Луната.

Нинкаши е богиня на бирата при шумерите. Тя била едно от осем деца на баща си Енки и била създадена с една-единствена цел: да лекува раните на родителя си, който прекалявал с пенливата напитка.

Странните съдби на боговете

Тор е северно божество. Той спасява героя Аурвандил от водите на една леденостудена река и го понася в кошница. Единият му палец обаче се показва извън кошницита и замръзва. Тогава Тор го откъсва и го хвърля в небето, където палецът се превръща в звезда.

Аминт е богиня от египетската митология. Главата й била на крокодил, имала лъвско тяло, а задни части й били като на хипопотам. Живеела в отвъдното царство и се хранела със сърцата на умрелите.

Кокопели е бог на плодовитостта, който е бил почитан от туземците в югоизточната част на САЩ. Кокопели е изобразяван като гърбав свирач на флейта с огромен полов член. Според легендите богът рязал парчета от пениса си и ги хвърлял в реките, за да могат те да правят секс с къпещите се жени.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати