Отровен коктейл погубил Клеопатра

Отровен коктейл погубил Клеопатра

Нова версия за смъртта на египетската царица Клеопатра лансираха учени. Според нея тя е умряла от отровен коктейл, а не от ухапване на кобра, както се считаше досега.

Според досегашната теория, когато Клеопатра била на 39 години, са самоубива като поставя на гърдите си отровна змия. Учените считаха като основно доказателство за тази версия прочутата скулптура в т.нар египенска колекция на Ватиканския музей – женско тяло, около което се увива змия.

Откритието е на екипа на професор Кристоф Шефер, историк от университета на Триер. Пред вестник "Дейли телеграф" той представи доказателства, че причина за смъртта на Клеопатра са наркотични средства.

"Царица Клеопатра е била известна с красотата си и надали би се подложила на смърт, която да я обезобрази. Вероятно тя е взела коктейл от опиум, бучиниш и самакитка. По онова време е било известно, че тази смес причинява смърт без болка само за няколко часа. Докато смъртта от ухапване на змия е агонизираща и продължава няколко дена", смята професорът.

Изследователите проучили древни екипетски документи и в частност материали на антични историци за Клеопатра. Също и записки на египетски лекари. Консултирали анализите си и със специалисти по змиите. Така учените стигнали до извода, че ухапване от кобра не е причината за смъртта на последната царица на Египет.

Според професор Кристоф Шефер Клеопатра е умряла от смъртоносен коктейл от опиум и отровните растения бучиниш и аконит. След поглъщане на такава смес човек умира за няколко часа и без никаква болка и промяна във външността.

Германските учени ще изложат теорията си и пред масовата аудитория по телевизия ZDF.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Магда
Магда
02.12.2013 19:45
Че нали е било от змия а вие лъжите
1
2