sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Легенда за късметлийската кост на рибата минокоп

Легенда за късметлийската кост на рибата минокоп

Легенда за късметлийската кост на рибата минокоп

Надали има човек, който да не желае да попадне на Златната рибка, която да му изпълни три желания. Може дори и да не е точно Златната рибка, а някоя друга вълшебна риба. Важното е да изпълнява желания.

Когато сме били невръстни деца, сигурно наистина сме мечтали да ни се случи подобно нещо и дори сме вярвали, че все ще дойде ден, в който да си пожелаем нещо на някоя вълшебна риба.

Днес - вече отдавна пораснали, ние знаем, че няма вълшебни риби, които да изпълняват желанията ни. Има обаче една по-специална риба, която ако бъде уловена, то със сигурност тя ще донесе късмет и сполука на човека, който я е хванал.

Това е рибата минокоп, с която е свързана стара легенда, дължаща се на наистина необичайната кост, която се намира навътре в подчерепното ѝ пространство и има формата на кръст. Но не кръст, за който се изисква въображение от ваша страна, за да си го представите, а истински кръст, различим с невъоръжено око.

Любопитни факти за рибата минокоп

Рибата минокоп
Снимка: Dessie

Латинското ѝ название е Umbrina cirrosa, като Umbrina в превод означава чадър. Не е ясно кой е намерил някаква прилика между рибата и чадъра, но вероятно това се дължи не на формата ѝ, а по-скоро на оцветяването ѝ.

Минокопът доста прилича на морската врана и може да достигне размери до 100 см и тегло до 10 кг. Тя се счита за доста разпространен вид в Средиземно море и почти по цялото Атлантическо крайбрежие на Африка и Европа.

Казахме доста разпространен вид, но това не важи за нашето Черноморие, където се среща изключително рядко, и то само през периода октомври-ноември. Предимно малки екземпляри.

За България се смята за истински късмет да уловиш минокоп и може би поради тази причина покрай него витаят много легенди. Истинска гордост е за всеки риболовец да се сдобие с тази риба и за него най-голямата радост няма да се крие в това, че ще я сложи на трапезата си, а защото ще запази безценната кост във формата на кръст и ще знае, че тя ще донесе само късмет и сполуки на дома му.

Добрата новина за вас е, макар и да не сте риболовец, че минокоп можете да срещнете и из рибарските магазини. Неговото месо не е тлъсто и става превъзходно изпечен на скара или във фурната. След като сте си похапнали, не забравяйте да извадите скритата в черепната кутия на рибата кост и да я запазите за късмет!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати