Изровиха праисторически мъж край врачанско село

Изровиха праисторически мъж край врачанско село

Скелетът на праисторически мъж от ранния неолит бе открит край село Оходен, Врачанско. След подновяване разкопките на праисторическото селище в местността Валога археолозите се натъкнаха на погребение на мъж с гробни дарове.

Скелетът на праисторическия мъж, който е престоял в земята в продължение на 8 хиляди години, е изключително добре запазен. Останките са били открити в поза полухокер - по гръб, със свити и наклонени наляво крака, в специално издълбана гробна яма. Главата също е наклонена на изток. До нея е поставен керамичен съд със сферична форма, напълно запазен. До дясното рамо на мъжа пък е открит кремъчен нож.

Екипът на археолога Георги Ганецовски от Регионалния исторически музей на Враца ясно е различил овъглени кости и счупени глинени съдове. Което показва, че е била извършена и погребална церемония.

Предполагаема възраст на погребания мъж е 25-30 години, а полът му бе определен с категоричност от д-р Бранимира Димитрова от Института по антропология и експериментална морфология към БАН.

Според нея мъжът принадлежи към така наречената протоевропеидна раса. Ганецовски припомни, че преди време на същото място бе открито първото погребение на жена, станала популярна като Тодорка. Мъжкият, четвърти поред, гроб е само на шест метра от него.

През 2006 и 2008 г. на същото място бяха намерени гробовете на 5-годишно момиче и на девойка. Цялото гробно съоръжение, заедно с останките, ще бъде извадено от земята заради своята ценност.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Попова
Попова
14.12.2014 19:12
Само той е останал във Врачанско,всички живи емигрираха!
1
0