Открит ли е библейският роден град на гиганта Голиат?

Открит ли е библейският роден град на гиганта Голиат?
Снимка: jeffjacobs1990/ pixabay.com

Да се сглоби библейската история е колкото вълнуваща, толкова и трудно задача. Една безспорна победа в бавната работа по пъзела, наречен библейски времена, е тази на отриването на предполагаемия роден град на великана Голиат, който сега е известен с името Тел ес- Сафи, а в древни времена се е наричал Гат. Да припомним накратко тази забележителна легендарна страница от библейските разкази.

Израилтяни и филистимци воювали помежду си и вместо кървави и продължителни битки, отнемащи живота на много мъже, филистимският воин Голиат - мъж огромен и силен, предизвикал някой от израилтяните да излезе в единоборство срещу него и този, който спечели, да донесе победа и за народа си. Единственият, който се осмелил да излезе срещу Голиат, е Давид, който по-късно станал един от най-важните царе в Библията.

Легендата разказва, че Давид изглеждал като джудже до огромния Голиат. Това не му попречило да го повали с помощта на прашката си. После Давид отрязал главата на Голиат.

От библейския разказ става ясно също така, че по-късно Давид посетил родния град на Голиат и останал силно впечатлен от масивните укрепени стени и архитектурата на това ранно филистимско селище.

За Гат се споменава много пъти в Библията и става ясно, че е бил важен център, който даже е съхранявал Кивота на завета за кратко време, след като филистимците го завоювали от израилтяните. Може би затова град Гат се споменава много по-често от всички 5 главни градове на филистимците. Те са Гат, Екрон, Ашдод, Ашкелон и Газа.

На отрити останки на жители на Ашкелон е направен ДНК анализ, който установил, че древните филистимци имат европейски произход.

Останките на самия Гат се оказват труден терен за археолозите, защото съществуват множество пластове и всеки отговаря на определена епоха от съществуването и живота на древното селище и е трудно да се установи кой пласт на кое време точно отговаря. Гат очевидно много пъти е застрояван отново и отново върху едни и същи основи.

Голиат
Снимка: GDJ / pixabay.com

Разкопките все пак стигат нивото, което отговаря на времето на Голиат и откритието е наистина интригуващо. Развалините са масивни и навяват мисли, че селището е обитавано от великани.

Сградите са били строени от огромни камъни и печени тухли. Този метод в строителството ги прави много по-здрави, отколкото тухлите, правени от кал и печени на слънце, което е било традиционен строителен материал тогава.

Градът е бил наистина гигант за мащабите на времето си. Заради строителството вероятно се е зародила идеята, че филистимците са великани, щом са живели в толкова големи сгради. Самото включване на великани в разказите за героични времена ги прави много вълнуващи и интересни за слушателите.

Всичко това кара археолозите да предполагат, че самият Голиат едва ли е бил толкова едър, най-вероятно не много по-едър от Давид, каквито са били и останалите филистимци. Техни останки са намерени и изследвани в гробниците на Гат и те водят до тези изводи, но колосално изглеждащият град на филистимския боец най-вероятно е станал причината за алегоричното представяне и на самия герой в библейския разказ.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати