sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Библията»Създаването на християнството

Създаването на християнството

Създаването на християнството

Три са световните религии с общ монотеистичен произход - християнство, юдаизъм и ислям. Християнството като една от тези световни религии обединява много вярвания, а нейната основа се състои от три основни доктрини.

Тъй като те са многообразни, се получава различно тълкуване на православната догма. Появяват се и ереси, които представляват отклонения от официалната линия и те предопределят дълговечността на доктрината от началото до днешното нейно лице.

Началото на християнството се корени в древността. Възниква през 1 век в римската провинция Палестина. Основател на религията е евреин на име Йешуа или Иисус, един от синовете на дърводелец на име Йосиф и неговата съпруга Мария.

Смята се за доказано историческото съществуване на Христос. Изследователите се позовават на исторически свидетелства на Тацит, Плиний Млади, Светоний. Техните творби хвърлят светлина върху неговия живот и дейност. Кратката история на живота на Иисус, от раждането, дейността и до смъртта му на кръста, е известна на всички.

Съществува и Свещено писание - Библия, съставено от Стар завет, в който се разглеждат важни моменти от живота на еврейския народ и Нов завет, утвърждаващ вярата в Месията.

Християнството започва да пуска корени в самото начало сред бедните слоеве на населението и се създават религиозни общини, съставени от ниски и средни обществени слоеве. С времето все повече към идеите на християнството са увлечени и богатите прослойки в римското общество.

Християнство

Първите християни вярват, че скоро след чудото на Възнесението на Иисус ще дойде Второто пришествие и ще настъпи денят на Страшния съд. В очакване на чудесата те изпълняват ритуали, в които вкусват от тялото и кръвта на Божия син, което е претворено в хляб и вино. Този ритуал се нарича Свето Причастие.

В момента на създаването си християнството се проявява като качествено нова система на организиране на живота и вярванията на хората. Християнската църква е просто уредена - дякони, презвитери и епископи. Колкото по-широки маси обхваща, толкова уреждането на църквата става по-сложно.

Тъй като християните спазват строго забраните на религията си, те влизат в конфликт с официалната власт, отказвайки да служат в армията и това води до гонения на първите християни. Най-мащабни са те при римските императори Траян, Деций Траян и Диоклециан.

През ІІІ и началото на ІV век християнството се налага като основна религия в Римската империя. Повратната точка настъпва през 313 година, когато император Константин І Велики я признава като пълноправна религия и така отваря пътя към разширяването на учението и превръщането му в една от основните религиозни световни системи.

Виж още християнството от люлката до днес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати