sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Библията»Пророчества за Мъртво море

Пророчества за Мъртво море

пророчества за Мъртво море

Мъртво море е едно от най-странните места на нашата планета. Въпреки че е наречено море, то е по-скоро солено езеро, тъй като размерите му не са особено големи.

Всъщност преди много години водоемът е бил значително по-голям, но поради жегата в Йордания, Израел и Палестина, където се намира, водите му се изпаряват и той прогресивно намалява.

Заради изключителната му соленост – приблизително 34%, в него не съществува живот – няма риби, нито микроорганизми. В Черно море солеността е 1.7% - така че може да си представите колко голяма е разликата.

Пак заради солеността това е мястото, в което никога няма да потънете. Може спокойно да се отпуснете на повърхността му и плътната вода ще ви държи отгоре. Мъртво море е и най-ниско разположеното езеро на нашата планета. То се намира на височина 423 метра под морското равнище.

Описаното „мъртво“ състояние на Мъртво море е било предречено в Библията. Там е било написано какво ще се случи с района, в който, според преданията, са се намирали библейските градове Содом и Гомор, а също – Адма и Севоим. Когато те били поразени от божия гняв, цялата местност се превърнала в пустиня.

Мъртво море било обречено на липса на всякакъв живот, а плодородните земи наоколо се превърнали във враждебна скалиста пустош. Вярва се, че изброените библейски градове са били разположени на територията на южната част на соленото езеро, която е много по-плитка, в сравнение със Северната.

Мъртво Море

Също в Библията обаче е налице и друго пророчество за Мъртво море, според което след време водите на Мъртво море ще бъдат изцелени от вливащ се в него пълноводен поток. И тогава „риби ще има твърде много“ и където се влее тоя поток, „там всичко ще бъде живо“.

Според пророчеството един ден Мъртво море ще получава достатъчно свежа вода, която няма да се изпари, благодарение на което във водите му ще се появят живи организми, а риболовът ще процъфвява. Това смело пророкуване може да бъде открито в книгата на пророк Йезекиил, където той описва своето видение.

Според учените това пророчество за Мъртво море вече се сбъдва. Само преди няколко години беше съобщено, че в Мъртво море е забелязана риба. А проучване на учените установи чрез наблюдение с микроскоп наличието на някои микроскопични вируси, едноклетъчни организми, плесени и водорасли.

Заради странната поява на риба, се заговори, че се сбъдва пророкуваното от пророк Йезекиил. Но и също, че това пророчество означава, че наближава краят на света. Но дали е така, може би съвсем скоро времето ще покаже.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати