sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Римската Империя»Императорите, които бяха убити

Императорите, които бяха убити

Императорите, които бяха убити

От 27 г. Пр.Хр. до 476 г.Сл.Хр. Римската империя е управлявана от 77 императори. За повече от тях царуването на било дълго – 33 от тях са убити, останалите са загинали в битка, а някои са се самоубили.

В следващия списък ще видите най-странните убийства на римски императори:

Валериан

Той управлявал от 253 до 259 г. Валериан бил победен и заловен при битка с персийския крал Шапур I. Според историческите сведения кралят на Персия унижил римския император и впоследствие брутално убит. Валериан участвал в победната процесия на персите, но като столче за краката на краля. След това кожата му била одрана и закачена като трофей. Смята се, че Валериан умрял като пленник, което е считано за най-голямото унижение, сполетявало римски император. Други смятат, че е убит след като Шапур I му излял разтопено злато в гърлото.

Йовиан

Той управлявал едва 8 месеца от 363 до 364 г. Има две версии за неговата смърт – според едната той умрял, след като изпарения на въглероден окис от въглищна яма изпълнили стаята му и го задушили. Според другата версия императорът бил отровен с гъби.

Тиберий

Император от 14 до 37 г. той уж умрял след дълго боледуване на 77-годишна възраст. Неговият племенник Калигула вече се считал за император, когато Тиберий дошъл в съзнание и поискал нещо за ядене. Всички били шокирани от това възстановяване, но един слуга взел чаршафа на императора и го задушил до смърт.

Каракала

Императорите, които бяха убити
Снимка: REUTERS

Той управлявал от 198 до 217г. Известен е с това, че убил собствения си брат Гета, а булката му и всички гости на сватбата били избити. Докато яздел към поредната битка, Каракала спрял край пътя, за да уринира. Личният му бодигард Юлий Марциал обаче не можал да прости убийството на Гета няколко дни по-рано и използвал шанса си да отмъсти. Извадил меча си и го съсякъл с един удар.

Нерон

Управлявал от 54 до 68 г., Нерон бил известен със своята тирания и екстравагантно поведение. Когато управлението му се сгромолясало, Сенатът изпратил мъже да арестуват императора. Нерон се опитал да се самоубие, но не успял. Затова той принудил частния си секретар Епафродитос да го намушка. Последните думи на императора били "Какъв художник умира с мен! "

Каринус

Император от 282 до 285 г., той е смятан за един от най-лошите владетели в римската история. Има няколко версии за смъртта му - в една от тях той бил убит от един от служителите си, след като е съблазнил съпругата му.

Това са само част от най-странните убийства на императори. Те са живели разгулен и охолен живот, пълен с много екстравагантни начинания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати