Дамата от Битиков

Дамата от Битиков

Откриването на запазени мумифицирани тела на хора, живели в дълбока древност винаги предизвиква голямо вълнение както в научните среди, така и сред любителите на древни загадки. Причината е винаги в надеждата, че новото откритие ще открехне вратата към подробности от живота в праисторическите времена и ще ни даде безценни сведения за бита на далечните ни предци.

Не прави изключение и откриването на мумифицираното тяло на древна жена, наречена от изследователите дамата от Битиков. Названието идва от мястото на откриването. Това е село Битиков в Унгемарк, Германия. Откритието е направено случайно, по време на подравнителни работи при строителството на вятърни генератори.

Намерените останки веднага са сравнени с тези на Ледения човек, открит в Алпите, на границата между Австрия и Италия. Той получава името Йоци и е истинска сензация сред специалистите, защото представлява напълно запазена мумия с кожа, кости, вътрешности поради факта, че попада в ледник, който успява да го съхрани изключително добре.

Дамата от Битиков е почти съвременница на Йоци, но няма неговата съдба. Тя не е съхранена така добре, от нея са останали само кости и остатъци от дрехи. Все пак находката се оказва достатъчна, за да разкаже някои интересни факти от живота през неолита, когато дамата е обитавала мястото, където е намерена нейната мумия.

Откритият скелет е бил погребан в свита поза, седнала. Това е един от най-старите начини за погребване на мъртви.

Изследването на останките показва, че тя е починала на възраст между 30 и 45 години. Това се е случило около 3400-3300 години преди Христа, тоест преди повече от 5000 години.

Дамата от Битиков и праисторическите хора
Снимка: TelegraphCoUk

Това веднага я прави съвременничка на Йоци, Ледения човек. И двамата са живели през неолита и може веднага да се направи сравнение на възрастта им, като Йоци е бил на около 45 години при смъртта си. За съжаление, не може да се установи с какво се е хранила дамата от Битиков преди смъртта си, както това се случва с Йоци, но все пак по състоянието на зъбите на древната жена са направени важни изводи за нейната диета.

Зъбите на жената са силно ерозирани, липсват някои от тях на места, а емайлът им е напълно унищожен. На какво се дължи това?

Известно е, че по време на неолита хората за първи път въвеждат зърнени храни в менюто си. Те могат да се съхраняват по-лесно от месото и могат да се използват като платежно средство според антрополозите. Това обаче довежда до влошаване на общото здравословно състояние на хората.

Силно износеният емайл на зъбите на дамата от Битиков показва, че нейната хранителна диета е била много твърда и богата на фибри. Много зърнени култури износват силно емайла.

Засега не е установено дали състоянието на зъбите на дамата от Битиков говори за заболяване и дали не е причина дори за нейната смърт. Надеждите на изследователите са да разберат повече за живота на своето откритие, включително дали е местен жител на района или е мигрирала от другаде.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати