Сарказмът може да ни убие

Сарказмът е опасен

Всички сме чували за силата на убеждението и че възприемайки света песимистично, вие ще привличате лошите събития в живота ви, защото сте с такава нагласа за всичко около вас. Като цяло нашата вътрешна нагласа и това какви хора сме, оказва пряко влияние не само на нашето самочувствие, но и на здравето ни.

До този извод стигнаха и американските учени от университета в Тенеси. Те са установили, че именно саркастичните хора, които вече са претърпели инфаркт и са оцелели след него, са много по-застрашени от сърдечен удар отново и съществува по-голям риск за летален изход.

По време на изследването се оказало, че тези от тях, които са се отличавали с песимистичната си настройка и доста по-цинично поведение към другите, са били много по-изложени на сърдечен удар отново през следващите две години.

Като цяло саркастичните и нервни хора са доста по-предразположени към редица болести, включително на нервната система. Приемайки всичко навътре, то това неминуемо води до влошаване на състоянието, дори ако говорим за изцяло здрав човек.

Учените смятат също така, че поради емоционалното им състояние, този тип хора подлагат здравето си много повече на риск, като така например често пушат, пият и като цяло водят много нездравословен начин на живот.

Сарказмът може да ни убие

Всичко това оставя своя траен белег върху здравето на саркастичните хора, които съответно са много по-предразположени към сърдечните заболявания, но и редица други.

На всички 2300 души, които са взели участие в експеримента, е била измерена враждебността със специален тест, като след това състоянието им е било постоянно проследявано в продължение на 2 години.

В резултат на това се оказало, че саркастичните хора, които са прекарали инфаркт вече са много по-предразположени на сърдечен удар отново в следващите 2 години, което може да има дори летален изход.

Като цяло циничните и негативно настроени хора имат много по-високи нива на адреналина, триглицеридите и холестерола, което е една от причините те да са по-предразположени на повторен сърдечен удар, който може да доведе дори до смърт. Именно затова е важно да гледаме позитивно на живота, но и да се грижим за здравето ни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest