Части от Книгата на мъртвите открити в саркофази

Части от Книгата на мъртвите открити в саркофази

В оазиса Ел-Фаюм на 100 километра от Кайро по време на разкопки са открити 57 гробници. Много от тях са се запазили в много добро състояние и съдържат изрисувани дървени саркофази.

Те са от епокахата на осемнадесетата династия, която управлявала Египет. Най-древната от тези гробници е от 2750 година преди новата ера. В този оазис археолозите намерили предмети, които могат да хвърлят нова светлина върху вярванията на древните египтяни.

Една от най-старите гробници се оказала на практика недокосвана от крадци и в нея, освен мумията, са били открити също така много пгребални принадлежности. Мумиите във всички новооткрити гробници, са покрити с платно.

То е украсено с религиозни текстове от прочутата „Книга на мъртвите” и със сцени с участието на древноегипетски божества, чиято цел била да помогнат на покойниците да преминат през изпитанията на отвъдното.

Едни от най-добре запазените текстове на „Книгата на мъртвите” се отнасят точно към времето на осемнадесетата династия, когато това произведение е встъпило в нов стадий на развитие.

Части от Книгата на мъртвите открити в саркофази

Тогава текстовете били пренесени от саркофазите върху папируси. Най-много папируси с текстове от тайнствената книга били открити в гробници в Тива. Това станало причина Книгата на мъртвите да се нарича и Книгата от Тива.

Папирусите били богато украсени с фини рисунки, които изобразявали погребални сцени и съда в отвъдното. Специален интерес у изследователите предизвикала 125 глава от книгата, в която се описва съдът на Озирис, който съди покойника.

Към главата има и илюстрация – Озирис, цар и съдия на света на мъртвите, седи на трон със знаците на царската власт – корона, жезъл и бич. Над него са изобразени 42 бога.

Това вероятно са божествата на отделните египетски региони. В центъра на залата стои везна, на която бог Гор и бог Анубис измерват сърцето на покойния – това е бил символ на душата при древните египтяни.

В едната част на везната се намира сърцето, леко или обременено с грехове, е в другата – Истината във вид на статуатка на богинята Маат. Ако човек е водил праведен живот, то сърцето му било с тежестта на статуетката.

Ако е бил грешен, сърцето било по-тежко. Оправданият покойник отивал в задгробния рай, а грешникът бивал изяден от чудовището Амат, което представлявало лъв с глава на крокодил.

Книгата на мъртвите е религиозен сборник, в който нравствените постулати се преплитат с древни магии. В този сборник има молитви, песни, заклинания, свързани с култа към отвъдното.

Тази пъстра смесица се обяснява с това, че вероятно Книгата на мъртвите се е редактирала и обогатявала в продължение на няколко века. Древните текстове традиционно са се запазили до късни времена, макар съдържанието им да оставало неясно за новите поколения.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ростислав
Ростислав
24.06.2013 13:15
Статията е интересна!
Липсва преплитащата се нишка на истинноста, мистиката и загадката, но тя е в книгата сигурно.
Но богиня Маат слага перото си за да измери сърцето и когато Ка почива 3500 година преди новата ера също ползва или по точно има писания по стените от книгата на мъртвите и как би искал и в какво би искал да се превърне в другия живот.
Интересна статия, жалко за липсата на точност. Липсата на точност в хората поражда само полемика, а точноста е стъпката към откритие и развитие. :)
2
0