Гарваните изработват инструменти за хващане на храна

Гарваните изработват инструменти за хващане на храна

През викторианската епоха бозайниците са били поставени на върха на еволюционното Дърво на живота, създадено от Чарлз Дарвин. Мъдрият гарван е бил винаги персонаж от фолклора на много народи.

Според предишни изследвания мозъците на птиците са прекалено малки, за да имат мозъка на бозайниците. Легендите за гарваните са известни от най-древни времена, още от басните на Езоп.

Но учените смятат, че всъщност птиците са доста умни създания. Когато намерят вода, която е с ниско ниво и не могат да я достигнат с човките си, те започват да хвърлят на дъното камъчета.

По този начин те повдигат нивото на водата и успяват да достигнат до желаната течност. Японските гарвани са намерили нов начин за чупене на орехи. Те взимат орех и кацат близо до светофар.

Щом светне червено, те хвърлят орехите на улицата и след като колите минат върху тях и ги счупят, гарваните взимат само ядките. Когато гарваните се опитват да счупят черупка на охлюв, те търсят камък.

С него разбиват черупката и изяждат охлюва. Отново с помощта на камък те могат да счупят и по-твърда черупка на яйце. Ново изследване на учените доказва, че гарваните са изключително интелигентни.

Гарваните изработват инструменти за хващане на храна

В Нова Каледония гарваните не само използват камъни, но дори създават цели инструменти, с които си помагат. Те са направени от дървета и корави стъбла и изпълняват функцията на куки.

Ако се налага да достигнат до храна, която може да бъде извадена само с помощта на тънка дълга пръчка, гарваните използват пръчка, която с помощта на човката изтъняват до желаната форма.

По този начин взимат храната си маймуни, когато се хранят с мравки, които ловят с помощта на облизана пръчка. Гарваните от Нова Каледония използват до три вида инструменти, за да се доберат до желаната храна.

В същото време физиологически не е ясно как птиците, които не могат да имат интелекта на бозайниците, достигат до такова умствено развитие. Оказва се, че мозъкът на гарваните е по-голям от този на повечето птици.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иван Ташев
Иван Ташев
15.04.2017 09:21
Да и аз съм опитвал, но никога не ми се е случвало някога да се яви дух.Аз исках да ви кажа, че понякога демон които се преструват на умрелите.Много често гадотелкире и други го знаят, но си мълчат. Аз наказвам, че не вярвам -напротив вярвам,но е просто опасно
0
0