sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Кардинал Ришельо - най-мразеният кардинал

Кардинал Ришельо - най-мразеният кардинал

Кардинал Ришельо
Снимка: WikiImages Pixabay

Литературата има способността да прави хората известни, дори повече от историята. Личността на кардинал Ришельо го доказва. По-точно Александър Дюма го показва с романа си за Тримата мускетари, които побеждават гвардейците на лукавия, властолюбив интригант кардинал Ришельо.

Срещу силата на словото обаче се изправя силата на историческата истина и така нещата се уравновесяват. В реалната история безмилостният кардинал е велик политик, който извежда Франция от феодализма и чертае рамката на събитията в нея за следващите няколко века напред.

В личностен план Ришельо много прилича на героя на Дюма и това предизвиква негативно отношение към него, но политическите заслуги и талант на Арман Жан дю Плеси, херцог Ришельо са безспорни.

Не бива да се забравя, че Франция и французите, които живеят в края на ХVІ и началото на ХVІІ век са много различни от нас и нашата гледна точка, затова е трудно винаги да схванем логиката на тяхното мислене и действия. Можем поне да опитаме да разберем това размирно време, за да оценим хората, които движат събитията тогава. А кардинал Ришельо е измежду първите сред тях.

Положението в Европа и Франция във времето на Ришельо

Политическото развитие на Европа в Края на ХVІ век е подчинено на една идея, за универсалността на ранните християнски мислители. Това ще рече, че както Бог е един на небето, така и папата единствен трябва да властва над църквата, а кралят е единствен владетел над земните дела.

Реализирането на тази идея на практика започва с Карл Велики през VІІІ- ІХ век, а после моделът се следва.

По времето на Ришельо Европа е доминирана от една династия- Хабсбурги. На техния фон Франция е политическо джудже, раздирано от вътрешни противоречия.

От една страна са религиозните противоречия. Влиянието на учението на Жан Калвин е много силно, а неговите последователи, наречени хугеноти, са толкова силни, че на практика са като държава в държавата. Опитите религиозното разделение да се преодолее чрез политически гонения не дава резултат.

От друга страна Франция както при Анри ІІІ, така и при Анри ІV е феодална държава със слаба централна власт, а благородниците имат само привилегии, но не и задължения към краля. Всеки феодал се води от личните си интереси, без изобщо да се замисля за обществените. Те по свой интерес влизат или излизат от състава на Франция и дори имат претенции да посочват краля.

В тази обстановка на политическата сцена се появява фигурата на кардинал Ришельо. Той променя хода на историята и поставя основите на абсолютната монархия, ръководена от Краля-слънце.

Биографични бележки на кардинал Ришельо

През 1585 година в Париж е роден Арман дю Плеси, четвъртото дете на високо поставен служител в двора на Анри ІІІ и Анри ІV и адвокатска дъщеря. Фамилиите на родителите не са благородници, но за различни заслуги са се сдобили с такива титли. Арман е първо поколение роден аристократ, ако изобщо може да се даде подобно определение за произхода му. Като дете е слаб, блед и болнав и това му остава за цял живот.

Бащата на момчето умира в една от религиозните войни и той остава сирак една на 5 години. Майката притежава качества като упоритост и устойчивост и освен това получава безвъзмездна помощ заради заслуги на мъжа си към Анри ІV и така подобрява положението на семейството.

Арман отива да се образова в Наварския колеж към Парижкия университет.

После се готви за военна кариера в армейска школа, но военната му кариера е прекратена по семейни причини. Семейството настоява да стане духовник. За заслуги към Анри ІІІ баща му получава епископството в Лусон, беден френски регион. Тъй като брата на Арман става монах, остава бъдещият кардинал да заеме мястото.

Младият кандидат за епископ обаче е съвсем млад и затова се налага да предприеме пътуване до Рим, за да измоли от папата своето назначение. Легендата гласи, че Ришельо проявява типичната си лукавост пред папа Павел І като го лъже за истинската си възраст и след като е ръкоположен, веднага се изповядва и издава лъжата си. Все пак целта е изпълнена и той се връща като епископ от Рим.

Заемайки мястото на епископ в Лусон Ришельо се изявява като църковен реформатор и за няколко години влиянието му го изпраща в голямата френска и европейска политика.

Ришельо се обявява в защита и за укрепване властта на краля. По това време крал Луи ХІІІ е непълнолетен и регентството е в ръцете на майка му Мария Медичи и на нейния фаворит Кончини. Мария Медичи се доверява на Ришельо, чиято популярност расте. През 1616 година го назначава за изповедник на Анна Австрийска, която трябва да стане съпруга на краля.

През следващата година е заточен заедно с Мария Медичи в Блуа и там пише труда си Политическо завещание, който е най-известен.

Ришельо получава мисия от крал Луи ХІІІ да укроти майка му Мария Медичи, която готви заговори срещу него и за тази заслуга печели доверието на краля. През 1922 година за отплата е назначен за кардинал. От този момент той вече на практика взима властта във Франция в ръцете си и успява да създаде държава в държавата.

На Ришельо се дължи проваления съюз с Англия, както и този срещу Хабсбургите, а интригите, доносите и задкулисните игри нямат край.

На неговата политика трябва да се припишат редица факти, важни за историята както на Франция, така и на континента като цяло - премахване силата на хугенотите, укрепване на централната власт, защита на френските интереси в международните отношения, създаване на нов тип въоръжени сили по време на Тридесетгодишната война, подкрепа на бъдещата колониална политика на Франция в Новия свят и много други.

Кардиналът си печели много врагове и става мишена на нападки, но е непоклатим на поста си. Все пак в нощта срещу 11 ноември 1630 година могъщият кардинал пада от власт. Поне така си мислят неговите врагове и бързат да празнуват.

На другия ден обаче се оказват арестувани, заточени или със забрана да влизат във Франция завинаги. Кралят дава още веднъж своето доверие на Ришельо и го убеждава да не подава оставка.

Краят на кардинал Ришельо и някои интересни факти за него

Той умира на 4 декември 1642 година, на 57 години следствие на многобройните болести, от които страда - малария, туберкулоза и плеврит. Волтер прави кратък разбор на този факт с констатацията, че кардиналът е напуснал живота, сподирен от възхищението и омразата на съвременниците си.

Погребан е в църквата на Сорбоната, а по-късно преместват тялото му.

За свой наследник той посочва Мазарини, който наистина заема поста кардинал след него.

Сред големите му заслуги към Франция е указът от 29 януари 1635 година, с който учредява Френската академия на науките.

Безспорен факт е, че Ришельо е сред най-начетените за времето си хора. Интересът към книгите започва в ранното му детство и не го напуска до края. Заради постоянното четене на книги си докарва хронично главоболие и непрекъснато страда от пристъпи на мигрена през живота си.

Казват, че ако по негово време е имало фейсбук, то на неговата стена със сигурност би имало стотици котки, защото Ришельо обожавал тези животни и прекарвал най-приятната част от времето си в компанията им.

Днес във Франция отдават дължимото на заслугите на кардинал Ришельо, изтъквайки, че като всеки авторитарен реформатор той строи за държавата светло бъдеще, без да се интересува от нейното настояще.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest