Кир Велики - живот и управление

Кир Велики
Снимка: Gordon Johnson Pixabay

В средата на VІ век преди новата ера един народ, който никой не слагал в сметките при великите народи започва своя бурен възход. Това са персите, които водени от знаменит пълководец и държавник, известен днес като Кир Велики, от рода Ахемениди, тръгват на победен марш през света, създавайки най-голямата империя, съществувала не са в древността, но изобщо в историята на света.

Империята на Ахеменидите е един пъстър свят от народи, култури, религии, но споен толкова здраво, че остава силен цели две столетия след създаването си. Държавата, създадена от Кир Велики, е истински феномен, който никой народ и владетел не успяват да повторят в историята на света.

От бреговете на Средиземно море чак до долината на река Инд и от степите в Причерноморието до Персийския залив се простира империя, която обхваща над 70 народностни групи и племена.

Тази знаменита империя успява да осигури мир и просперитет на своите жители, представляващи почти половината от световното население за времето си и то за близо 2 века. До момента, в който Александър Македонски се появява на историческата сцена.

Кой е цар Кир, наречен с право Велики и как изгражда своята могъща държава?

Състояние на света по времето на възцаряване на Кир Велики

Създателят на Персийската империя - Кир ІІ принадлежи на царствения род Ахемениди, който властва над Югозападен Иран. Негови предшественици са митичният цар Ахемен( 700-675 година преди Христа), Кир І и Камбиз І. Те управляват племена, васални на Елам, а после и на Мидийската империя. Малкото царство на персийците постепенно започва да расте по времето на Камбиз І и внушава респект сред съседите си.

Уплашен от това влияние владетелят на Мидия Астиаг дава дъщеря си Мандана за съпруга на Камбиз І. От този брак се ражда бъдещият покорител на света Кир.

В началото на VІ век преди новата ера големите световни играчи са Вавилония, Мидия, Древен Египет и Лидия. Те разпределят сферите на влияние в Близкия изток, делят трофеите от военните кампании след победата над Асирия.Те са фактическите господари на света, до момента, когато се сблъскват със свежите сили на персите, водени от човека, призван да състави новия световен ред - Кир Велики.

Раждане и младежки години на Кир

Началото на жизнения път на Кир Велики преди възкачването му на престола е обвит в легенди. Легендарно е раждането му, детските и младежките му години. За този период от живота му научаваме от Херодот.

Според него легендата гласи, че царят на Мидия Астиаг решил да даде дъщеря си Мандана за жена на васала си Камбиз І, защото бил уплашен от предсказание, че внука му ще го свали от власт и ще завладее Азия. Той не вярвал, че от средите на персите може да излезе завоевател. От брака се родил Кир, но предсказанието се повторило. Тогава Астиаг поръчал да убият детето. То било спасено от велможата Харпаг, който го дал на царския пастир Митрадат. Той го отгледал вместо своя мъртвороден син.

Когато бил на 10 години Кир бил избран за цар от децата, с които играел. Детската игра стигнала до цар Астиаг и той разбрал, че внукът му е жив, но бил успокоен от гадателите, че момчето вече е избрано за цар и така пророчеството се е сбъднало.

През 558 година, след смъртта на баща си Камбиз І Кир заема престола. Персите не понасяли игото на Мидия и Кир вдига въстание срещу Астиаг. Това са първите исторически източници за могъщия владетел и историята на живота му излиза от легендите, давайки път на историческите извори.

Пътят на Кир Велики до владетел на света

През 553 година преди Христа избухва въстанието на Кир и след 3 години Мидия е разгромена напълно. Тя влиза в границите на новата Ахеменидска империя.

Първоначално везните не се накланят в благоприятна за Кир посока. Астиаг успява да разгроми в кръвопролитно двудневно сражение персите, а Кир едва се спасява.

Следващото грандиозно сражение се състои под стените на столицата Пасаргада. В началото силите отново са на страната на мидийците, но персите отстъпват в пълен боен ред, без да понесат големи загуби. Кир предприема атака и печели блестяща победа, разгромявайки напълно мидийската армия.

Цар Астиаг успява да избяга в столицата си Екбатана, но пред приближаващата персийска войска той е свален от своите приближени и предаден на Кир. Младият владетел приема титлата цар на царете и короната на Мидия. С това поставя началото на династията Ахемениди.

Завладяване на Западния и Източния свят от Цар Кир ІІ

Армията на Кир ІІ продължава победния си поход и бързо завладява Партия, Урарту, Източна Анатолия, без са срещне съпротива. Така цяла предна Азия е в негови ръце.

Това е тревожна новина за царя на Лидия - Крез. Той решава да нападне пръв и през 547 година преди Христа повежда армията си срещу Кир. Той завладява град Птерия и там прави военен лагер. Кир веднага тръгва срещу него, но битката не излъчва победител. Все пак по-големи са загубите на Крез и той благоразумно се оттегля в столицата си. От там търси съюзници срещу Кир. Но персийският владетел не му дава време и смело нахлува в Лидия.

През 546 година преди новата ера двете армии се срещат отново, като Кир прилага гениална военна тактика, представяща го като военен гений. Той създава нов боен ред и така армията му печели блестяща победа.

Към победените владетелят проявява обичайната си снизходителност. Няма убийства, погроми, екзекуции. Всички са помилвани, а войнициет са зачислени в армията на победителя. Така народът на Лидия е спечелен като съюзник в кампаниите нататък.

В периода 545-539 година Кир Велики е зает да покорява Изтока. Подробности за тези походи няма известни, но историческите извори сочат, че Маргиана, Хорезъм, Бактрия, Согдиана, Хедрозия, Арахосия, Гандахара са покорени и през 540 година преди Христа всички са под властта на Ахаменидите.

Могъщата империя на Кир Велики се простира от Средиземно море до Индия. Остават само няколко стъпки до превръщането на Кир Велики във владетел на света. Решителната крачка е Вавилонското царство. И той тръгва натам.

По това време Вавилония е в хаос. Съществува както икономически, така и политически колапс. Цар Набонид е непопулярен, а реформите ми не се приемат добре. Много от поданиците предпочитат Кир, а за робите той е истинско упование.

Набонид разчита само на принц Валтазар и го оставя във Вавилон. Превземането на Вавилон отново има легендарен характер. Според библейските текстове Кир отклонил река Тигър, за да влезе в столицата и да убие Валтазар точно в разгара на празненство, организирано от него за първите му хора. Така или иначе Вавилон пада пред силата на персите, а това отваря пътя към всички важни вавилонски градове.

В прокламацията си към вавилонците Кир отново доказва толерантното си отношение към победените, непознато дотогава. На евреите роби е разрешено да се завърнат отново в Йерусалим. Покорените местни стават поданици на Кир, а религиозната и етническа търпимост и толерантност се настаняват за дълго и във Вавилония.

Хуманните убеждения на владетеля го превръщат в легенда още в онова далечно време, когато подобно разбиране и отношение е непознато. Само 9 години след завладяването на Вавилон Кир Велики загива в поход срещу въстанали племена. Непревзет остава само Египет и това е задача, останала за наследника на Кир ІІ.

Значение на управлението на Кир Велики

Кир ІІ си печели определението Велики не само заради успешните завоевателни походи, разширили почти неограничено държавата му, но и защото създава империя, която устоява на превратностите на времето през следващите 2 века. Навуходоносор също саздава мощна империя, но тя изчезва само 20 години след него, а завладяното от Александър Македонски не успява да се задържи и се разпада още със смъртта му.

Ако историческото значение на някой владетел се определя не само от границите на империята му, но и от нейната вътрешна монолитност и трайност, то тогава Кир Велики напълно покрива представата за цар на света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати