Алберт Хофман - бащата на LSD

Алберт Хофман - бащата на LSD

Алберт Хофман е швейцарски учен, известен като бащата на LSD. Роден е на 11 януари 1906 г. Баден, Швейцария, където баща му Адолф работи във фабрика за производство на инструменти.

В разказите си Хофман споделя, че е имал приятно детство, играел на открито и се забавлявал. Хофман обичал природата, което повлияло на бъдещето му решение да учи химия.

Въпреки че произхожда от религиозно семейство (баща му е католик, а майка му протестантка), Хофман не бил съгласен с организираната вяра.

Кръстникът на Хофман платил за образованието му, тъй като неговите родители имали сериозни финансови затруднения. На 20-годишна възраст Хофман започнал да учи Химия в университета в Цюрих. Три години по-късно завършил образованието си и започнал да работи като чирак.

През 1929 г. Хофман получил докторска степен с отличие и след това получил възможност да работи във фармацевтичния отдел на Лаборатории Сандоз (Sandoz Laboratories) в Базел. Там той имал възможност да провежда различни научни експерименти. Хофман изследвал химичните свойства на растенията.

По време на опитите си със спори на Моравото рогче (гъба, паратизираща по ръжта), в рамките на проект за създаване на ново лекарство, което да стимулира работата на сърцето, Хофман стигнал до невероятни заключения. При повторния синтез младият химик открил, че специфичната гъба има психеделичен ефект. Разбира се това станало случайно - след като капка от въпросното лекарство попаднала на пръста му.

LSD и психеделични гъби

През 1938 г. Хофман създал LSD с намерението това да бъде лекарство, стимулиращо кръвообращението. По онова време той дори не осъзнавал колко мощна субстанция е създал. Скоро след това го изоставил и се върнал на него едва пет години по-късно, на 16 април 1943 г. По време на експериментите си върху ръката на Хофман паднала капка от субстанцията, която той вероятно приел неволно. Скоро след това започнал да се чувства замаян, но енергизиран.

Същият ден Хофман преустановил работата си и се прибрал у дома. В интервютата си по-късно той споделил, че когато се прибрал, започнал да вижда фантастични образи, цветове, форми и светлина.

Два часа по-късно, когато започнал да се връща към нормалното си състояние, се сетил, че вероятно лекарството, върху което работи, е предизвикало подобна странна реакция. Любопитството му се възбудило и Хофман твърдо решил да проведе задълбочени експерименти с новото си изобретение.

Три дни по-късно той съзнателно погълнал 250 микрограма от „лекарството” и записал експеримента си в дневник. Според записките Хофман се почувствал замаян, объркан и парализиран. А виденията му били плашещи. Прибрал се вкъщи с помощта на своя помощник. Хофман се опасявал, че е приел фатално голяма доза и помолил асистента си да се обади на лекар. Докторът обаче не открил следи от отравяне и решил, че на Хофман му няма нищо. И наистина, няколко часа по-късно химикът се оправил.

Хофман провел стотици подобни експерименти и смятал, че LSD ще бъде много полезен в областта на психоанализата.

Въпреки че признавал, че лекарството му води до пристрастяване и евентуални злоупотреби, той не смятал, че трябва да бъде забранено, защото имал потенциал да лекува.

Алберт Хофман създал много други наркотици и лекарства. Пенсионирал се през 1971 г., написал е няколко научни статии и много книги.

Но земният му път приключил на 29 април 2008 г., когато бил на 102-годишна възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати