Анунаките - кои са?

Анунаките - кои са?

Кои са били Анунаките и защо са толкова интересни? Краткият отговор е: Анунаките са шумерски, акадски, асирийски и вавилонски божества, известни от най-древните писмени източници. Свързани, а понякога се покриват с Ануна (петдесет велики богове) и Игиги (незначителни богове).

За анунаките е описано в древния текст Енума Елиш. Името означава от кралска кръв или от кралско потекло. И интересът към шумерската култура е активен и постоянен, откакто тя е открита през 19 век.

Шумерите се появяват преди около 4500 г. пр.н.е. Разположен в днешен Ирак, региона на Мемопотамия отдавна е наричан още люлката на цивилизацията. Шумер са били няколко градове със самостоятелно управление, първоначално управлявани от свещеници. Всяко управление е било организирани около град и храм, сега наричан зигурат. Зиггуратите, посветени на поклонението на Анунаки, са своеобразни пирамиди с плоски върхове. Тези общности се считат за слуги-роби население, посветено да служат на боговете Анунаки. С течение на времето управлението на свещеничеството отстъпи място на кралете.

Шумерите са били опитни търговци и са придобивали лазурити от Афганистан, кедър от Ливан и злато от долината на Инд. Тяхната аграрна култура ни дава ралото, както и разделението на времето по часове - 24-часов ден и 60-минутен час са достижение именно на тази цивилизация.

Списък на шумерските царе и клетвите на Анунаки

Анунаки

Шумерската история, което познаваме, е събрана от археологически и геоложки доказателства - писмените записи са под формата на клинописни таблички. Съобщава се, че са проучени около половин милион шумерски таблички, но само малък брой от тях са преведени. Много данни получаваме и от някои преводи на вавилонски записи; Шумер е бил смятан за „древен“ още във вавилонските времена.

Шумерите се покланяли на боговете Анунаки, за които се казва, че са деца на земята и небето; Ан - богът на небето, и Ки - земната богиня. Главен сред тях бил Енлил, богът на въздуха. Този пантеон е предаден на акадската, вавилонската и асирийската култури. Епосът за Гилгамеш, историята на цар на шумерския град-държава Урек, е древна литературна реликва на шумерската култура.

Според някои екзотични теории, съществуват неопровержими аргументи, че Анунаките всъщност са извънземни същества, представящи се за богове. Тази теория също твърди, че тези „небесни” богове генетично са създали човешкия вид, което може да обяснява слабите връзки в еволюционната история. Тези теории са породили хипотезата за „древния астронавт“, която твърди, че има съществата, наречени богове, които влияят на човешките дела от хилядолетия.

Мнозина смятат, че Анунаките извличали огромни количества злато с помощта на човешкия труд - това се извлича от множество открития на древни минни тунели в Южна Африка, както и от реликвите на шумерите.

Никой не знае защо са искали злато, никой не знае колко е взето, казват някои от изследователите, подкрепящи тезата за извънземния произход на Анунаките. Според тази теория именно Анунаки въвеждат понятията пари, финанси и дълг в човешките общества.

Анунаки и планетата Нибуру

Теория, че тези същества произхождат от Нибиру, т.е. Планетата Х, е добавена към на разказите на Анунаки, както и вероятността боговете извън света да донесат напреднали технологии, които създават сложни мегаструктури като пирамидите или Стоунхендж.

Външните артефакти и откритията на странни, необясними по произхода си инструменти допринасят за тези съмнения. Шумерите са известни и със сложните астрономически и математически знания, за които се спекулира, че са предадени именно от боговете Анунаки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати