sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Динозаврите»Каква е връзката между динозаврите и птиците

Каква е връзката между динозаврите и птиците

Летящи динозаври

Повечето хищни динозаври като тиранозаври и велоцираптори, обикновено са изобразени в музеи, филми и книги, покрити с дебела, отпусната кафява или зелена кожа.

Динозаври и оперение

Велоцираптор с оперение

Водещ експерт по еволюция на динозаврите докладва на Британската асоциация по време на основната конференция на британските учени, че това мнение е погрешно.

Гарет Дайк, палеонтолог в Дъблинския университет, обяви, че повечето от тези същества са били покрити с деликатно оперение, което може би дори е било цветно. Някои фосили показват, че такива динозаври са били украсени с пера. И това е неопровержимо доказателство.

Начинът, по който са изобразени тези същества, не може да се счита за научно точен, каза той. - Всичко подсказва, че те са приличали повече на птици, отколкото на влечуги. Тиранозаврите може да са приличали на гигантски пилета.

Каква е връзката между динозаврите и птиците

Последната визуализация предполага, че много от популярните изображения на динозаври не могат да се считат за научно валидни. Подобна критика може да бъде отправена и към холивудския блокбастър Джурасик Парк.

Музеят по естествена история в Лондон, който има популярна изложба на възстановки на динозаври, признава, че някои от постоянните му изложения може да се наложи да бъдат адаптирани, така че да показват получените нови данни.

Тези разкрития идват след следва поредица от изследвания в скалите в Ляонин в Североизточен Китай, където вулканичните изригвания погребват много динозаври. Изригването води и до изгаряне кислорода, което е довело и до задушаването на много от тях.

Някои теноподни динозаври, които са оцелели, се смята, че са били с пълно светло оперение. Тероподи е името за хищни същества, които вървели вертикално на два крака, балансирани от дълга опашка.

Динозавър и птица
Снимка: Scientias

Покритите с пера находки включват ранния тиранозавър, вероятният прародител на тиксозавър Рекс, два малки летящи динозавъра и пет други хищника. Счита се, че перата са възникнали първо, за да запазят стабилната температура на динозаврите и едва по-късно като помощно средство за полет.

Такива търсения са важни, за да се установи връзката на динозаврите със съвременните птици. Повечето палеонтолози признават, че птиците са произлезли от динозаврите, но има ожесточен дебат как се е случило това.

На конференцията в Дъблин Дайк предостави нови доказателства, че динозаврите са развили способността да летят и че някои дори са развили и четирите си крайника в крила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати